fbpx
У ХНУПС створять ескадрилью легкомоторних літаків

У ХНУПС створять ескадрилью легкомоторних літаків

203 НАБр Авіація Навчання Україна Харківщина ХНУПС

У ХНУПС (Харківському національному університеті Повітряних сил) створять ескадрилью легкомоторних літаків.

Про це йдеться у матеріалі АрміяInform.

Зараз перші льотні практики проводяться на аеродромах Товариства сприяння обороні України чи інших базах з орендою сторонніх літальних апаратів.

Ці процедури займають значний бюрократичний процес та паперову тяганину, а зміни у фінансових показниках контракту відображалась на результатах навчаннях майбутніх військових льотчиків.

Тож незабаром у складі 203-ї навчальної авіаційна бригади, яка розташована у Чугуєві, очікується створення ескадрильї легкомоторних літаків.

Як відомо ефективна підготовка військових льотчиків має три рівня:

  • основна підготовка на легкомоторних або турбогвинтових літаках
  • підвищена підготовка на реактивних навчально-тренувальних літаках (у Повітряних Силах в якості цих машин зараз використовують літаки L-39)
  • підготовка на навчально-бойових літаках (у ПС ЗСУ це двомісні версії бойових літаків – Су-25УБ, Су-27УБ та МіГ-29УБ)
Літак L-39. Фото: ПС ЗСУ

Влітку 2019 року делегація Повітряних Сил ЗС України на чолі з Командувачем генерал-полковником Сергієм Дроздовим відвідували Бразилії для оцінки легких турбогвинтових штурмовиків Embraer EBN-314 Super Tucano.

У жовтні того ж року президент Бразилії Жаїр Болсонару, за підсумками зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським в Японії, заявив про зацікавленість України в бразильських літаках Super Tucano.

Літак EMB-314 Super Tucano. Фото з відкритих джерел

Тоді ця інформація породила безліч обговорень та домислів, основний серед яких – турбогвинтовими літаками хочуть замінити радянські штурмовики Су-25 та інші реактивні літаки на озброєнні Повітряних Сил ЗСУ.

Згодом Командування Повітряних Сил ЗСУ спростувало ці чутки давши зрозуміти, що літак розглядається для закупівлі як навчально-тренувальний, а не бойовий:

Мова про заміну літаків типу Су-27, Су-24М, Су-25, Су-24МР, які стоять на озброєні Повітряних Сил Збройних Сил України багатоцільовим винищувачем покоління 4++ закордонного виробництва була, але це не Embraer EMB-314 Super Tucano, – підкреслюють у повідомленні ПС ЗСУ.

А Командувач Повітряних Сил ЗСУ генерал-полковник Сергій Дроздов в інтерв’ю РБК-Україна виступив за єдиний тип багатоцільового винищувача, який згодом замінив би усі типи бойової авіації радянського зразка: винищувачі, штурмовики, бомбардувальники.

Як варіант переозброєння він навів у приклад Польщу, що спочатку придбала певну кількість багатоцільових винищувачів F-16 та згодом поступово проводить переозброєння.

203 НАБр Авіація Навчання Україна Харківщина ХНУПС