fbpx
У Кореї показали перші польські РСЗВ K239

У Кореї показали перші польські РСЗВ K239

K239 Chunmoo Азія Артилерія Південна Корея (Республіка Корея) Польща РСЗВ Світ

Польській делегації в Південній Кореї показали перші три реактивні системи залпового вогню K239 на новій платформі.

Фотографії оприлюднила пресслужба міністерства оборони Польщі.

Представники південнокорейської Hanwha Defense продемонстрували одну з перших замовлених Польщею РСЗВ K239 на шасі польської вантажівки Jelcz 8×8.

Віцепрем’єр-міністр та міністр оборони країни Маріуш Блащак наголосив, що підвеннокорейське озброєння дуже сучасне і сумісне з технікою США.

Ці корейські пускові установки K239 Chunmoo інтегрували з польськими вантажними автомобілями JELCZ, системами зв’язку та польською системою бойового управління TOPAZ. Терміни їхньої поставки заплановані на 2023-2027 роки.

Перші три вантажівки Jelcz 8×8 прибули до Південної Кореї у травні цього року для модернізації та встановлення усього необхідного обладнання.

Польські вантажівки Jelcz 8x8 в Південній Кореї, травень 2023 року. Фото: Agencja Uzbrojenia.

Деталі угоди передбачають, що з 288 реактивних систем, котрі замовила Польща, 218 буде побудовано в Кореї, а решта 70 – у Польщі, для цього Варшаві передадуть відповідні технології.

Раніше Маріуш Блащак заявляв, що перші пускові установки надійдуть на озброєння 18-ї механізованої дивізії (Залізної дивізії), ймовірно, до новосформованого 18-го артилерійського полку.

K239 Chunmoo 

K239 – це мультикаліберний ракетний комплекс, створений компанією Hanwha Defense в інтересах збройних сил Південної Кореї для заміни застарілих РСЗВ K136.

Це модульна система, до боєкомплекту якої входять такі види боєприпасів:

  • 130 мм (реактивні сняряди від корейської РСЗВ попереднього покоління K136 Kooryong);
  • 227 мм (зокрема, сумісні з M270/HIMARS);
  • 239-мм ракети (здатні вражати цілі на відстані 80-85 км, кориговані GPS або інерційно);
  • 600-мм тактична ракета Ure-2 (аналог американської ракети ATACMS з дальністю 290 км).

Також фахівці програми розробки тактичної балістичної ракети Ure-2 намагаються створити її кращу версію з дальністю ураження цілі на більшій відстані.

РСЗВ оснащена системою пакетного заряджання. K239 здатна нести одразу два пакети, кожен з яких залежно від калібру може містити від 20 до 6 ракет або ж одну тактичну балістичну ракету.

K239 Chunmoo Азія Артилерія Південна Корея (Республіка Корея) Польща РСЗВ Світ