fbpx
У Косово місцеві серби заблокували дороги до Сербії

У Косово місцеві серби заблокували дороги до Сербії

Балкани Європа Косово Світ Сербія

На півночі Косова, біля прикордонного переходу Яріньє, перекрили вантажівками основну дорогу, що зв’язує його з Сербією.

Як повідомляє Радіо Свобода, дороги до Приштини, столиці Косова, перекриті ще в кількох місцях, зокрема неподалік від Митровиці – найбільшого населеного пункту, що розташоване на півночі Косова.

Сербські медіа пишуть про барикади у селі Рудару біля Звечана (північна околиця Митровиці) та у селі Зупчі біля Зубіного Потоку (15 км на північний захід від Митровиці).

Речник поліції Косова на півночі Бесім Хоті повідомив, що блокування пов’язані з неправдивими чутками про те, що спецпідрозділи почнуть блокувати міста.

Перекриття доріг почалися за день до того, як у частково визнаному Косові перестануть визнавати сербські документи та запровадять тимчасові.

Блокпост в Рударе, 31 липня 2022 р. Фото: Радіо Свобода

Це крок у відповідь на дії Сербії, яка так само не визнає документи, видані Косовим.

Тимчасові дозволи на перебування в Косові видаватимуться на всіх пунктах пропуску через кордон і діятимуть протягом 90 днів – так само як і дозволи, які Сербія видає громадянам Косова.

Загострення в Косово супроводжується сиренами біля кордону з Сербією. На відео, які поширюють в соцмережах, навіть чутно звуки стрілянини.

Президент Сербії Александар Вучич звинуватив Косово у намірі почати силову операцію проти сербів.

Александар Вучич. Фото з відкритих джерел

За його словами, на пунктах пропуску Яріньє та Брняк уже знаходиться поліція Косова, яка почне зупиняти усіх, хто має сербські документи. За іншою інформацією, Брняк закрито владою Косова.

Також Міністерво оборони Сербії повідомило, що адміністрація Приштини поширює велику кількість дезінформації. Заявлено, що армія Сербії на цей час не перетнула адміністративну лінію і жодним чином не проникла на територію Косова та Метохії.

Нагадаємо, у 2021 році на півночі Косово між поліцією та сербами стався конфлікт із застосуванням вогнепальної зброї.

Балкани Європа Косово Світ Сербія