fbpx
У Києві помічено восьмий катер проєкту «Гюрза-М»

У Києві помічено восьмий катер проєкту «Гюрза-М»

Кузня на Рибальському МБАК Річковий флот Україна

На Дніпрі у Києві помітили восьмий та останній у серії малий броньований артилерійський катер проєкту 58155.

Про це повідомляє Мілітарний.

Із джерел Мілітарного відомо, що зараз катер проходить завершальний етап випробувань і отримає після нього ім’я «Буча».

МБАК «Буча» має стати флагманом київського дивізіону річкової флотилії.

«Бучу» почали будувати у 2019 році. Тоді повідомлялось, що виробництво катера на замовлення Міністерства оборони України триватиме чотири місяці, проте у грудні 2020 року всі роботи були призупинені. Для майбутнього МБАКу сформували корпус, але збирання не починали.

Про відновлення робіт стало відомо лише в липні 2021 року. На новому судні сформували корпус та встановили деякі агрегати, зокрема головні енергетичні установки. Також розпочалось встановлення обладнання на ходовій рубці та збирання житлового відсіку.

Катер урочисто спустили на воду 30 вересня 2021 року на підприємстві «Кузня на Рибальському». Першочергово він мав надійти до складу ВМС України, проте війна призупинила цей процес.

Восьмий броньований артилерійський катер (МБАК). Вересень 2021

МБАК проєкту 58155

Малі броньовані артилерійські катери проєкту 58155 (шифр «Гюрза-М») спроєктовані «Дослідно-проєктним центром кораблебудування» та виготовляються на підприємстві «Кузня на Рибальському» в Києві.

Вони призначені для несення бойової вахти в прибережній морській смузі. До переліку їхніх завдань входять патрулювання, боротьба з малорозмірними судами супротивника, захист берегових об’єктів та споруд, а також сприяння десантним і прикордонним групам.

Озброєння катера – два бойових модулі «Катран-М». Це морська версія бойового модуля «Штурм», що встановлюється на БТР-3. Модулі оснащені 30-мм автоматичною гарматою ЗТМ-1, 30-мм автоматичним гранатометом КБА-117 та 7,62-мм кулеметом КТ, а також двома ПТРК «Бар’єр».

Річкова флотилія

Мілітарний повідомляв, що військово-морські Сили Збройних Сил України створили річкову флотилію на Дніпрі. Перший дивізіон майбутньої флотилії було сформувано на півночі країни.

Дивізіон річкових катерів створили у березні за ініціативи та підтримки командування Сухопутних військ.

Віцеадмірал Олексій Неїжпапа повідомив, що сформований дивізіон знаходиться у підпорядкуванні Сил оборони Києва для забезпечення підтримки сил у прирічкових операційних районах, які діють біля Дніпра.

Кузня на Рибальському МБАК Річковий флот Україна