fbpx
У Києві відкрили пам’ятник Петру Болбочану

У Києві відкрили пам’ятник Петру Болбочану

Історія Київ Крим Україна УНР

У Києві відкрили пам’ятник українському воєначальнику Петру Болбочану.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Погруддя встановили у сквері імені Болбочана на вулиці Січових Стрільців.

Це перший в Україні пам’ятник полковнику армії Української Народної Республіки (УНР) Петру Болбочану (1883–1919).

Скульптуру виготовили за три місяці у рамках проєкту «Українська історія в камені», автори пам’ятника – Михайло Горловий і Олександр Фурман.

Пам’ятник українському воєначальнику Петру Болбочану. Жовтень 2020. Фото: Радіо Свобода

За словами керівниці проєкту Оксани Понамарьової, пам’ятник створили на пожертви українців, зокрема зі Швейцарії, Польщі, США та Росії. Кошти зібрали за один місяць.

Для довідки: 22 квітня 1918 року війська УНР під командуванням Петра Болбочана прорвали більшовицькі укріплення на Чонгарі та після цього звільнили півострів.

За словами кримського вченого, кандидата історичних наук, лауреата Міжнародного конкурсу імені Єжи Гедройця Сергія Громенка, похід УНР став однією з найефектніших воєнних перемог Української революції, але не стала однією з найефективніших.

Також нагадаємо, у квітні 2018 року на будинку залізничної станції Новоолексіївка відбулось відкриття меморіальної дошки на честь Запорізької дивізії Армії УНР, яка з боями увійшла до Криму. Пам’ятний знак, був виготовлений коштом благодійного фонду «Героїка», був освячений духовенством УПЦ КП.

Тоді віддати шану воякам Армії УНР зібрались представники місцевої громади, Військово-Морських Сил України, Меджлісу кримськотатарського народу, гості з Києва та Херсона.

Зусиллями фонду, на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом був відкритий пам’ятник «Кримчанам, загиблим у боях за єдність України», присвячений героям сучасної війни за незалежність.

10 квітня 1918 військовий міністр УНР Олександр Жуковський таємно наказав командиру Запорізької дивізії генералу Натієву сформувати Кримську групу, яка мала зайняти півострів та встановити контроль над Чорноморським флотом.

Історія Київ Крим Україна УНР