fbpx
У Києві затримали агента ФСБ, який шпигував за літаками ЗСУ

У Києві затримали агента ФСБ, який шпигував за літаками ЗСУ

Війна з Росією Держзрада Затримання Київ Київщина Контррозвідка СБУ Україна ФСБ Росії Шпигунство

Служба безпеки України затримала 18-річного жителя столиці, який збирав розвіддані про Сили оборони та критичну інфраструктуру на Київщині.

Про це повідомили на офіційному сайті спецслужби.

Зокрема, російський агент намагався виявити місця базування авіації ЗСУ.

Також його цікавили напрямки та інтенсивність польотів українських військових літаків.

За даними слідства, для збирання розвідувальної інформації підозрюваний оселився на кілька днів в орендованій квартирі поблизу аеродрому на Київщині.

Водночас фігурант виявляв місця розташування комплексів протиповітряної оборони ЗСУ та з’ясовував точність ворожих ударів по енергооб’єктах.

Зазначається, що співробітники СБУ затримали чоловіка “на гарячому”, коли він здійснював дорозвідку поблизу енергогенеруючого підприємства у Києві.

Слідство встановило, що 18-річний киянин кілька місяців тому був дистанційно завербований російською ФСБ. У поле зору спецслужб РФ чоловік потрапив через “свою активність у прокремлівських телеграм-каналах, де схвалював збройну агресію проти України”.

“Надалі агент спілкувався зі своїм російським куратором через анонімний чат у популярному месенджері. За виконання ворожих завдань зрадник отримував від ФСБ гроші, які надходили на його банківську картку”, — йдеться у повідомленні.

В СБУ поінформували, що під час обшуків у помешканні затриманого вилучили мобільний телефон і комп’ютер із доказами його листування з російською спецслужбою. Також виявили банківську картку, на яку надходили кошти від ФСБ.

Зараз підозрюваний перебуває під вартою. Слідчі Служби безпеки повідомили чоловіку про підозру у державній зраді. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, що раніше СБУ запобігла продажу до Росії партії комплектуючих для бойових літаків. Запчастини були викрадені на одному з українських підприємств оборонно-промислового комплексу.

Війна з Росією Держзрада Затримання Київ Київщина Контррозвідка СБУ Україна ФСБ Росії Шпигунство