fbpx
У Литві засудили колишнього політика за шпигунство на користь Росії

У Литві засудили колишнього політика за шпигунство на користь Росії

Балтія Європа Литва Світ Шпигунство

У Литві засудили колишнього політика за шпигунство на користь Росії.

Про це інформує Мілітарний.

У Литві Шяуляйський окружний суд визнав дипломата і колишнього депутата Сейму Альгірдаса Палецкіса винним у шпигунстві на користь Росії. Засудивши його до 6 років позбавлення волі, пише «УНІАН» з посиланням на литовське видання Delfi.

Генеральна прокуратура пропонувала покарати Палецкіса дев’ятьма роками позбавлення волі.

За даними слідства Палецкіс у 2017-2018 роках входив в організовану групу, яка займалася збором інформації для російської розвідки за грошову винагороду. Він був заарештований за звинуваченням у шпигунстві наприкінці 2018 року.

До групи входив громадянин Росії, визнаний винним у справі про події 13 січня 1991 року в Литві, а також співробітник спецслужб РФ.

Як повідомлено, один з фігурантів справи – підприємець Деймантас Бертаускас, був звільнений від кримінальної відповідальності. Він визнав свою провину і дав свідчення.

Вирок Палецкіса не є остаточним і може бути оскаржений в Апеляційному суді Литви.

Альгірдас Палецкіс – онук першого голови Президії Верховної Ради Литовської РСР Юстаса Палецкіса.

Як зазначають в інформаційному агентстві «Укрінфоорм», в період з 2004-2007 років Палецкіс був депутатом парламенту від Соціал-демократичної партії Литви, в 2007-2008 роках працював віце-мером Вільнюса. У 2008 році був виключений із Соціал-демократичної партії, головою вільнюської організації якої був; створив і очолив партію Соціалістичний народний фронт (СНФ).

Фронт і його колишній керівник Палецкіс не раз згадувалися в публічних звітах литовської розвідки про загрози національній безпеці.

СНФ називали розташовану до Росії політичною партією, писала про участь представників партії в спрямованих проти США й НАТО проросійських пропагандистських акціях.

Балтія Європа Литва Світ Шпигунство