fbpx
У Міноборони презентували нову модель забезпечення харчуванням ЗСУ

У Міноборони презентували нову модель забезпечення харчуванням ЗСУ

Міністерство оборони (МОУ) Реформа Україна Харчування

Нову модель забезпечення харчуванням українського війська презентувала закупівельна агенція Міноборони «Державний оператор тилу».

Про це повідомили в міністерстві оборони України.

Із нею ознайомили потенційних постачальників, виробників та дистрибʼюторів. Як пілотний проєкт модель запрацює в кількох областях України вже 2025 року.

У оборонному відомстві зазначили, що головне завдання нового підходу — забезпечити кращу якість продукції, що постачається ЗСУ, та підвищити ефективність самого процесу забезпечення.

«З лютого 2025 року будуть діяти дві моделі паралельно: та, за якою ДОТ працює зараз, та нова пілотна модель. Такий підхід застосовується для забезпечення стійкості системи та безперервності процесу постачання», – зазначив заступник міністра оборони Дмитро Кліменков.

За його словами, трансформації в моделі харчування для військових мають підвищити ефективність постачання і водночас забезпечити дотримання високих стандартів якості продуктів.

Пілотний проєкт діятиме протягом року в м. Києві та Київській, Вінницькій, Житомирській, Черкаській, Кіровоградській областях. Основні зміни стосуються фінансової моделі взаємодії з постачальником, товарної моделі та процесу контролю якості.

У Міноборони розповіли, що постачальник отримуватиме компенсацію вартості товару та плату за послуги (склад і транспорт) з урахуванням SLA – угоди про рівень послуг. Також буде визначена та зафіксована гранична вартість каталогу

Планується, що за більшістю видів продукції (75%) через відкриті закупівельні майданчики «Державний оператор тилу» (ДОТ) обиратиме виробників, яких будуть контрактувати постачальники.

За рештою категорій постачальники самостійно визначатимуть виробників-субпідрядників. ДОТ своєю чергою може заблокувати їх за невідповідність якості та за порушення норм доброчесності

Фото з відкритих джерел на тему "Харчування"

Уся продукція буде проходити через розподільчий центр і лише потім відправлятися на військові частини. Це додатковий етап контролю якості, до якого будуть долучені фахівці ДОТ

Окрім того «Державний оператор тилу» застосовуватиме «чорний список» до постачальників та виробників. Зазначається, що це новий інструмент недопущення в майбутніх періодах участі в процесі забезпечення харчування ЗСУ тих суб’єктів, які вже мали до того порушення договірних зобов’язань.

Міністерство оборони (МОУ) Реформа Україна Харчування