fbpx
У Молдові хочуть зняти імунітет з військового аташе України – ЗМІ

У Молдові хочуть зняти імунітет з військового аташе України – ЗМІ

Молдова Сусіди Україна

У Молдові хочуть зняти імунітет з військового аташе України, через викрадення колишнього судді, а зараз втікача від правосуддя Миколи Чауса.

Про це пише «Українська правда» з посиланням на NewsMaker.

За даними ЗМІ Міністерство закордонних справ Молдови надіслало ноту посольству України у Кишиневі, у якій просить зняти імунітет з військового аташе українського посольства.

Записку журналістам передав лідер «Нашої партії» Ренато Усатий, відмовившись повідомити, хто надав йому документ, але запевнивши, що це надійне джерело.

У документі, який вважають запискою Шевченка, йдеться, що він 9 квітня на зустрічі в МЗС Молдови отримав від держсекретаря МЗС Молдови Думітру Соколана ноту з проханням зняти дипломатичний імунітет з військового аташе українського посольства Сергія Сметанюка “для кримінального переслідування і притягнення до відповідальності”. У ноті також запитують дозвіл на обшук автомобіля посольства, закріпленого за Сметанюком, для пошуку доказів.

Посол також пише, що дізнався від держсекретаря про те, що президентка Мая Санду декілька разів намагалася сконтактувати з Володимиром Зеленським, але це “не вдалося не через провину молдавської сторони”.

Викрадення колишнього судді Чауса

За словами посла, телефонна розмова прем’єра/в.о. глави МЗС Молдови Ауреліу Чокоя з Дмитром Кулебою дала підстави вважати, що “викрадення громадянина України Чауса здійснили зловмисники, а не представники державних органів України”.

В записці згадується також, що молдовська сторона не збирається повідомляти ЗМІ про ноту з проханням зняти імунітет зі Сметанюка.

Марко Шевченко пише, що сторони погоджуються з необхідністю створити спільну комісію для розслідування обставин викрадення Чауса, а українська сторона підтверджує бажання з’ясувати обставини інциденту та встановити місцезнаходження судді.

Шевченко пише, що на цій зустрічі з держсекретарем Соколаном неофіційно вказав на попередню готовність організувати на території посольства зустріч Сметанюка з представниками влади Молдови, але після отримання ноти ситуація змінюється і він вимушений звернутися до Києва за інструкціями.

Він згадує у записці, що в парламенті Молдови створили робочу групу для розслідування інциденту і очікувано результатом роботи цієї комісії стане “зняття з посади нинішнього керівника Служби інформації та безпеки і підпорядкування відомства парламенту” (наразі СІБ підзвітна президенту).

Посол України зазначає, що найбільших репутаційних втрат від усієї ситуації зазнає Мая Санду, тому що вона не може вплинути на «позицію органів виконавчої влади, прокуратури та правоохоронних органів, які продовжують перебувати під контролем призначенців [експрезидента] Додона і залишаються під впливом російських посадовців».

Молдова Сусіди Україна