fbpx
У Навчальному центрі ВМС травмувався строковик – прокуратура не бачить порушень

У Навчальному центрі ВМС травмувався строковик – прокуратура не бачить порушень

198 Навчальний центр ВМС України Миколаїв Україна

У 198 Навчальному центрі ВМС ЗС України травмувався строковик (військовослужбовець строкової служби) – прокуратура не бачить порушень.

Про це пише InfoResist.

Солдат строкової служби отримав перелом пальця під час завантаження будівельних матеріалів, що не входило до його службово-посадових обов’язків, адже тут перебував як курсант для отримання військо-облікової спеціальності.

Даний інцидент стався 21 квітня, за тиждень 29 квітня Миколаївська спеціалізована прокуратура у військовій і оборонній сфері повідомила, що курсант, матрос Іванків отримав травму руки і був доставлений у військовий госпіталь, де йому встановили діагноз: осколковий перелом основної фаланги першого пальця правої руки.

Лист від Спеціалізованої прокуратури у військовій сфері щодо травмування курсанта 198 Навчального центру

Також у прокуратурі додали, що командир навчального центру призначив службове розслідування.

У відповідь на запит видання, Командування ВМС ЗС України у своєму офіційному листі повідомило, що матрос отримав травму під час господарських робіт у складі чергового підрозділу.

Лист від ВМС ЗС України щодо травмування курсанта 198 Навчального центру

У командуванні ВМС додали, що винних притягнули до дисциплінарної відповідальності.

Варто зазначити, що, згідно зі Статутом внутрішньої служби Збройних сил, черговий підрозділ призначається для посилення охорони або термінового виклику на випадок НП та ніякого виконання господарських і будівельних робіт у його функції не входить.

Черговий підрозділ призначається для посилення охорони або термінового виклику у разі виникнення пожежі, стихійного лиха та в інших випадках. Заборонено використовувати черговий підрозділ для виконання господарських робіт поза розташуванням військової частини, – йдеться в пункті 274 Статуту.

У свою чергу Миколаївський зональний відділ військової служби правопорядку (ВСП) на запит InfoResist повідомив, що “за результатами перевірки в діях посадових осіб військової частини А3163 (Навчальний центр ВМС, – ред.) встановлено ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 425 КК України (недбале ставлення військової посадової особи до служби, якщо це заподіяло істотну шкоду, вчинене в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років, – ред.) у зв’язку з чим 05.05.2021 керівнику Миколаївської спеціалізованої прокуратури у військовій і оборонній сфері направлено повідомлення про кримінальне правопорушення”.

Ступінь тяжкості тілесних ушкоджень, отриманих матросом Іваном Іванківим, буде визначена в ході досудового розслідування.

Лист від Миколаївського відділу ВСП щодо травмування курсанта 198 Навчального центру

Втім, Миколаївська військова прокуратура за матеріалами ВСП не стала порушувати кримінальну справу.

Як говориться у відповіді прокуратури від 11 травня, в “повідомленні Миколаївського зонального відділу військової служби правопорядку не міститься конкретних фактичних даних про скоєне кримінальне правопорушення, що в свою чергу унеможливлює внесення відомостей при них до Єдиного реєстру досудових розслідувань, щоб надалі проводити їх досудове розслідування”.

Лист від Спеціалізованої прокуратури у військовій сфері щодо травмування курсанта 198 Навчального центру 1

Раніше курсанти цього ж навчального центру замість навчання залучалися до театралізованого шоу в Миколаївському університеті й зустрічали на червоній доріжці “високопоставлених” гостей. Цей же начальник навчального центру наказував збирати побори з солдатів. А якщо грошей немає, він рекомендував їм користуватися туалетним папером з двох сторін. Командувач ВМС України Олексій Неїжпапа, друг Шайволодяна, не побачив у цьому проблеми і допустив, що він може навіть піти на підвищення.

198 Навчальний центр ВМС України Миколаїв Україна