fbpx
У невизнаному Придністров’ї знизили рівень терористичної загрози з “червоного” до “жовтого”

У невизнаному Придністров’ї знизили рівень терористичної загрози з “червоного” до “жовтого”

Війна з Росією Молдова Сусіди Україна

У невизнаному Придністров’ї вже менше говорять про “збільшення напруги” з Україною. Влада самопроголошеної “ПМР” зменшила рівень терористичної загрози з “червоного” до “жовтого”.

Про це повідомила керівник пресцентру сил охорони та оборони Оперативного командування «Південь» Наталя Гуменюк.

Вона зазначила, що після активного розповсюдження інформації про загострення обстановки та відкриття додаткового фронту в Україні з боку Придністров’я, там зрозуміли, що провокації не працюють.

Ворожі сили, зокрема, і сили пропаганди, розкручували інформацію про загострення обстановки і застосування тамтешніх сил росії в напрямку України. Говорили про відкриття додаткового фронту чи завдання удару з території невизнаного Придністров’я. Це були класичні провокації, давно нам знайомі. Йдеться і про підпалювання військкоматів, і про створений ажіотаж довкола якихось вибухів у прикордонних районах на території Придністров’я. Але з нашого боку кордон надійно захищений. Тож там зрозуміли, що такі провокації не мають жодного впливу ні на світову громадськість, ні на українців“, — заявила Наталя Гуменюк.

Керівник пресцентру сил охорони та оборони Оперативного командування «Південь» Наталя Гуменюк. Джерело: Медіацентр Україна – Укрінформ

Нагадаємо, на початку травня на території самопроголошеного Придністров’я сталася низка провокацій. Це були вибухи біля адміністративних будівель невизнаної “ПМР”, а також в районі аеродрому Тирасполя. Президентка Молдови Мая Санду тоді заявила, що ці провокації були спровоковані з середини. А лідер невизнаної території звинуватив у “терористичних діях” українську владу.

Разом з тим українські прикордонники зазначали, що фіксують збільшення кількості військ на кордоні з Придністров’ям.

Водночас російське військове командування не приховує своїх планів створити сухопутний коридор до Придністров’я. Про це заявив виконуючий обов’язки командувача Центрального військового округу РФ Рустам Міннекаєв в кінці квітня.

А Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс тим часом заявила, що країна готова озброїти Молдову “за стандартами НАТО”, аби захисти її від Росії.

Мая Санду на військовій базі №142 Кишинів, квітень 2022 Фото: Facebook Maia Sandu

Армія Молдови налічує менше 6000 особового складу. Вона не має на озброєнні ані танків, ані бойових літаків.

Війна з Росією Молдова Сусіди Україна