fbpx
У Нігерії загинув ватажок «Боко Харам»

У Нігерії загинув ватажок «Боко Харам»

«Ісламська Держава» (ІДІЛ) Африка Нігерія Світ Тероризм

У Нігерії загинув ватажок терористичної організації «Боко Харам» Абубакар Шекау.

Про це пише УНН з посиланням на Reuters.

Агентство посилається на аудіозапис, яку зробили бойовики угруповання «Ісламська держава в Західній Африці» (ISWAP, підрозділ «Ісламської держави»).

На записі чоловік, який назвався лідером ISWAP Абу Мусабом аль-Барнавом, заявив, що Шекау помер 18 травня від детонування вибухівки.

AFP з посиланням на той самий запис передає, що бойовик наклав на себе руки після того, як бойовики ISWAP переслідували його протягом п’яти днів.

У «Боко Харам» ще не коментували дані про смерть лідера організації.

Бойовики «Боко Харам»

Аналітики, опитані Reuters, вважають, що смерть Шекау може покласти край суперництву між «Боко Харам» та ISWAP і дозволить останньої зміцнити свої позиції на північному сході Нігерії.

Шекау очолив «Боко Харам» в 2009 році, після того, як був убитий засновник терористичної організації Мохаммед Юсуф. Під його керівництвом угруповання стала більш радикальною і агресивною. Від рук терористів загинули кілька тисяч чоловік. ISWAP, яка була частиною «Боко Харам» до 2016 року, відкололася від угруповання через незгоду з методами Шекау.

Бойовики «Боко Харам»

«Боко Харам» виявилася в центрі уваги ЗМІ після масового викрадення школярок в місті Чібок (штат Борно). У ніч на 15 квітня 2014 року бойовики за наказом Шекау напали на державну середню школу і викрали 276 дівчаток. Вони опублікували відео з викраденими і зажадали обміну їх на полонених, Шекау заявив, що дівчатка були звернені в іслам і пригрозив насильно видати їх заміж за бойовиків або продати в рабство.


Напади бойовиків в Нігерії: 13 осіб загинуло


У соціальних мережах і світових ЗМІ була запущена кампанія #BringBackOurGirls (Поверніть наших дівчат), в якій в тому числі взяла участь колишня перша леді США Мішель Обама. Деяким дівчаткам вдалося втекти, доля інших невідома.

Повідомлення про смерть Шекау з’являються з 2009 року. У 2016 році влада Нігерії заявили, що в результаті авіаудару він був смертельно поранений.

«Ісламська Держава» (ІДІЛ) Африка Нігерія Світ Тероризм