fbpx
У Парижі розмірковують про передачу Україні танків Leclerc – ЗМІ

У Парижі розмірковують про передачу Україні танків Leclerc – ЗМІ

Війна з Росією Військова допомога Світ Танк Танк Leclerc Україна Франція

Франція розглядає можливість передачі Україні своїх танків Leclerc.

Про це повідомляє Politico.

За версією видання, це можуть робити для того, щоб забезпечити Берлін спільною платформою для танкових поставок.

«Це складне питання, яке ще не вирішене в Парижі. Але ми думаємо над цим», – сказав французький чиновник, згадавши про майбутню зустріч у неділю.

«Подивимося, що буде вирішено на спільному засіданні французько-німецького кабінету», – додав чиновник.

Танки «Leclerc» на навчаннях Йорданії. Жовтень 2020. Фото: МО Йорданії

У матеріалі зазначається, що напередодні зустрічі Контактної групи з питань оборони України канцлера Олафа Шольца спонукають допомогти Україні отримати танки Leopard 2 в очікуванні можливого весняного наступу росіян.

Західні офіційні особи побоюються, що в України залишилося небагато часу до того, як Росія почне новий, широкомасштабний наступ. А ці події, ймовірно, потребуватимуть поставки танків для зміцнення оборонних можливостей Києва.

Тому можливе рішення Франції передати Києву танків Leclerc може підштовхнути Німеччину до позитивного рішення щодо надання танків Leopard.

Раніше у західних виданнях повідомили, що канцлер Німеччини Олаф Шольц у телефонній розмові з президентом США Джо Байденом казав, що дасть згоду на постачання Україні танків Leopard 2 німецького виробництва, якщо Вашингтон теж ухвалить рішення про постачання американських танків Abrams.

AMX-56 Leclerc – основний бойовий танк французької армії. Він розроблений у 80-ті роки, а його серійне виробництво розпочалось у 1990 році на підприємстві концерну Nexter.

Загалом виготовлено близько 900 бойових машин, майже половина з яких поставлена на експорт до Об’єднаних Арабських Еміратів.

Наразі у Франції триває програма модернізації танків Leclerc до версії XLR. Вони отримають оновлену систему управління вогнем та нову електроніку. Танки забезпечать новим додатковим бронюванням та захистом від кумулятивних зарядів моторного відділу та частини башти.

Війна з Росією Військова допомога Світ Танк Танк Leclerc Україна Франція