fbpx
У Польщі розгортається скандал з автоматами GROT

У Польщі розгортається скандал з автоматами GROT

GROT PGZ Балтія Європа Піхотне озброєння Польща Світ Сусіди

У Польщі розгортається скандал з автоматами GROT розробленим для національної армії.

Про це повідомляє Український мілітарний портал.

Все почалось з огляду польського блогера Павла Мошнера, колишнього бійця сил спеціальних операцій, що виявив 22 дефекти штурмової гвинтівки.

Серед проблем – корозія, низька якість матеріалів та їх обробки, не витримування матеріалами ударних навантажень, неможливість працювати при запилюванні, тощо.

Іржавий ударний механізм автомату GROT

Польська штурмова гвинтівка при стрільбі довгими чергами перегрівається і не можливо вести стрільбу без спеціальних рукавичок.

Також відзначена слабка конструкція прикладу, яка відламлюється у місці кріплення:

Відломлений приклад штурмової гвинтівки GROT

На публікацію вже відповіли у Polska Grupa Zbrojeniowa, саме підприємством Fabryka Broni «Łucznik» виготовляється автомат GROT.

За коментарями представника заводу, частина зауважень вже виправлена, адже на їх думку випробовувалась одна з перших версій гвинтівки.

Щодо конструкційних недоліків, як то паз для ходу рукоятки перезаряджання, де при потраплянні піску неможливо звести автомат, а також великий прогин прицільної планки, що у подальшому може вплинути на точність прицілювання:

Паз рукоятки перезаряджання автомату GROT

на заводі прокоментували: GROT пройшов пилові випробування і такого дефекту виявлено не було. Тому над вирішенням даної проблеми будуть ще працювати.

Випробування GROT завершилися у 2017 році, тоді ж було підписано угоду на поставку 40 тисяч автоматів для потреб територіальної оборони Польщі.

Загалом до 2026 року кількість автоматів мають довести до 70 тисяч.

GROT PGZ Балтія Європа Піхотне озброєння Польща Світ Сусіди