fbpx
У Польщі заклали кіль нового розвідувального корабля

У Польщі заклали кіль нового розвідувального корабля

Saab Балтія ВМС Польщі Європа Закупівлі Польща Розвідувальні кораблі Суднобудування Сусіди Флот

У Польщі заклали кіль першого нового корабля радіоелектронної розвідки для ВМС країни.

Церемонія відбулася 27 липня на польській верфі Remontowa Shipbuilding SA у Гданську.

Загалом за контрактом зі шведською оборонною компанією Saab, ВМС Польщі отримає два таких корабля.

Розвідувальні кораблі будуватимуть на польських суднобудівних потужностях.

Перший корабель отримає назву Jerzy Różycki та має бути готовим до передачі замовнику до середини грудня 2026 року. Перше різання сталі для нього відбулося 27 квітня 2023 року.

Другий розвідувальний корабель ще не закладали. Він отримає назву Henryk Zygalski і має бути готовим до середини червня 2027 року.

Цей клас кораблів у ВМС Польщі отримає назву Delfin. Вони будуть багато в чому схожі на новий корабель радіоелектронної розвідки ВМС Швеції HMS Artemis (A202), який зараз проходить випробування. Його введення в експлуатацію планують на 2024 рік.

Компанія Saab виконуватиме роль головного підрядника, проєктуючи та інтегруючи спеціальне обладнання. А будуватимуть судна на польській верфі Remontowa Shipbuilding SA у Гданську.

До реалізації контракту, який був підписаний 25 листопада 2022 року, також будуть залучені інші компанії польської оборонної промисловості.

Ця угода спрямована на підвищення можливостей польських збройних сил у морській радіоелектронній розвідці. Загальна вартість замовлення становить приблизно 620 мільйонів євро.

Поставка двох нових розвідувальних кораблів Військово-морським силам Польщі буде завершена до 2027 року.

Наразі про параметри шведського корабля HMS Artemis, на основі якого будуть побудовані нові розвідувальні кораблі для Польщі, відомо небагато. Його довжина становить 74 метри, а водотоннажність – 2200 тонн. Корпус судна збудували у Польщі, а потім відправили до Швеції для добудови і встановлення спеціального обладнання. Завершили роботи у 2019 році й 17 квітня спустили корабель на воду.

Saab Балтія ВМС Польщі Європа Закупівлі Польща Розвідувальні кораблі Суднобудування Сусіди Флот