fbpx
У Росії оновили пакет модернізації танків Т-72Б3

У Росії оновили пакет модернізації танків Т-72Б3

Бронетехніка Модернізація Росія Т-72 Танк

Російське підприємство оборонно-промислового комплексу «Уралвагонзавод» оновило пакет модернізації основних бойових танків Т-72Б3.

Про це пише Conflict Intelligence Team (CIT).

Нещодавні кадри, які отримало видання, показують ешелон нещодавно відвантажених танків Т-72Б3М з новою модифікацією. Дослідники попередньо позначили її як модель 2024 (обр. 2024).

На світлинах видно, що до заводської модернізації додали новий елемент: гумово-тканинні екрани, призначені для захисту задньої частини башти та моторно-трансмісійного відділення.

Хоча додаткові модифікації також є, проте їх неможливо помітити на цьому відео.

«Тим не менше, ця відмітна риса — гумовотканинні екрани — дасть можливість легко ідентифікувати танки, випущені з літа 2024 року», — написали у CIT.

Танки, відправлені у межах останньої публічної поставки, анонсованої в травні 2024 року, цих елементів не мали.

Ідентифікація нової модернізації дасть змогу точніше оцінити можливості Росії в модернізації танків Т-72Б3М.

«Уралвагонзавод» уже кілька разів модифікував танк Т-72Б3 від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Восени 2022 року з’явилася перша модифікація часів війни, неофіційно відома як Т-72Б3М моделі 2022 (обр. 2022). Він мав додаткову динамічну броню на нижньому бронелисті, бортах корпусу, башти, плечах гусениці та масці гармати, а також тепловізійний затвор із дистанційним керуванням.

Крім того, для захисту кільця башти була встановлена ​​броня, а також кріплення для імпровізованого екрану на даху, також відомого як кожух. Водночас російська оборонна промисловість зіткнулася з дефіцитом необхідних комплектуючих, зокрема електроніки. У результаті деякі танки отримали простіший тепловізійний приціл 1ПН96МТ-02 замість багатоканального стабілізованого прицілу «Сосна-У».

Зі схожими проблемами зіткнувся Омський завод транспортного машинобудування, який модернізує танки Т-80 до рівня Т-80БВМ. На деяких танках Т-72Б3М були відсутні метеодатчики, а на прицілах «Сосна-У» інколи не вистачало прицільного затвора з дистанційним керуванням. У деяких танків також була відсутня динамічна броня на бортах корпусу, гусениці, башти та в кормовій частині, задній ґратчастий екран і планкова броня навколо кільця башти.

Порівняння танків Т-72Б3М зразка 2022 р. з додатковим АРМ, решітним бронюванням і прицілами 1ПН96МТ-2 (ліворуч) та з Сосна-У (праворуч).

Ця нестача компонентів зберігалася до 2023 року, оскільки були введені нові модифікації. Т-72Б3М моделі 2023, як ми будемо називати його для зручності, мав додаткову динамічну броню в кормовій частині танка замість захисних екранів. Також була додана стандартна клітка. До осені 2023 року питання з прицілом «Сосна-У» начебто вирішили, хоча на деяких танках метеодатчики все ще не встановлювалися, навіть в одній партії. Крім метеорологічного датчика, решта нових функцій присутні у варіанті моделі 2024.

Бронетехніка Модернізація Росія Т-72 Танк