fbpx
У Росії планують мобілізувати мільйон людей – “Новая газета. Европа”

У Росії планують мобілізувати мільйон людей – “Новая газета. Европа”

Війна з Росією ЗС Росії Росія Світ Сусіди

Видання “Новая Газета. Европа” отримало інформацію, що указ Путіна про часткову мобілізацію дозволяє призвати мільйон людей.

Про це повідомило джерело в адміністрації російського президента.

У виданні підкреслюють, що про це йдеться в пункті указу, який позначений “для службового використання”.

Цифру кілька разів виправляли, але у підсумку зупинилися на мільйоні“, – повідомило джерело.

У виданні зазначили, що зверталися до органів виконавчої влади, які зазвичай отримують повні тексти наказів, але там повідомили – доступу до таємних рядків теж не мають.

Зі свого доступу до “МЕДО” (Міжвідомчий електронний документообіг, – ред.) я бачу лише той самий текст, як і всі: сьомий пункт прихований плашкою“, – розповів директор департаменту в одному з міністерств.

Тим часом росіянам, які підпадають під мобілізацію, забороняють виїжджати за межі регіону губернаторськими наказами. Така інформація з’явилася у кількох областях. Йдеться, зокрема, про Якутію, Татарстан, Дагестан, Самару, тощо.

В опублікованих документах йдеться про те, що “офіцерам, прапорщикам, мічманам, сержантам, старшинам, солдатам і матросам запасу, які не мають на руках мобілізаційних приписів і не отримали повісток військових комісаріатів муніципальних утворень, виїзд за межі району (міста) тимчасово заборонений”.

Водночас офіційна російська влада повідомила, що повістки отримають тільки ті, хто відслужив у війську, має певну військову спеціальність та бойовий досвід.

Але в мережі з’являється інформація, що повістки отримують навіть ті, хто не мали би підпадати під указ про часткову мобілізацію. Наприклад, батько п’яти дітей, який ніколи не служив.

Прессекретар Путіна Дмітрій Пєсков назвав оприлюднену “Новой Газетой” інформацію брехнею.

Російські медіа наводять його лаконічну цитату:

Це – брехня“, – сказав Пєсков, коментуючи інформацію.

Нагадаємо, 21 вересня президент РФ Володимир Путін оголосив в Росії “часткову мобілізацію”.

Війна з Росією ЗС Росії Росія Світ Сусіди