fbpx
У Росії впала гіперзвукова ракета “Кинджал”, якою хотіли вдарити по Кривому Рогу

У Росії впала гіперзвукова ракета “Кинджал”, якою хотіли вдарити по Кривому Рогу

Азія Втрати Росії Гіперзвукові ракети Росія Х-47м2 "Кинджал"

На території Росії упала ракета “Кинджал”. Інцидент стався 14 вересня у Туркменському окрузі Ставропольського краю поблизу села Кендже-Кулак.

Фотографії з місця події оприлюднив ставропольський губернатор Володимир Владіміров.

За інформацією російського телеграмканалу Baza, від вибуху “Кинджалу” постраждало шість людей: один пожежник і п’ятеро цивільних, які прийшли подивитися на місце пригоди. Це свідчить про те, що ракета здетонувала через певний час після моменту падіння.

Російські медіа просувають версію, що у Ставропольському краю упав безпілотник Ту-141. Однак залишки на місці вибуху не дають підтвердження цій версії. На фото та відео не видно жодного характерного елементу для Ту-141 “Стриж”.

Ту-141 «Стриж» (ВР-2) Повітряних сил України під час навчань. Вересень 2021. Фото: ПС ЗСУ

OSINT-дослідники висунули кілька версій того, яка саме ракета впала на російську територію.

Користувач Twitter Lota звернув увагу на подібність залишків ракети до гіперзвукового ракетного комплексу Х-47м2 “Кинджал”.

За інформацією голови Дніпропетровської ОВА Валентина Резніченка, 14 вересня росіяни ударили по Кривому Рогу саме за допомогою ракетного комплексу “Кинджал”. А місце падіння ракети знаходиться на відстані 200 км від бази носіїв “Кинджала” МиГ-31 в Ахтюбинську.

Населений пункт міг знаходитися на траекторії руху ракети Х-47м2, яку російський МиГ-31 міг запустити з акваторії Каспійського моря.

Х-47м2 «Кинджал» — російський гіперзвуковий авіаційний ракетний комплекс. За габаритами та зовнішнім виглядом ракета комплексу «Кинджал» подібна до балістичних ракет ОТРК «Искандер». Максимальна швидкість ракети – 10 М. МиГ-31 здатний нести 1 ракету і вражати цілі на відстані до 2000 км.

Демонстрація МиГ-31К із макетом гіперзвукової ракети «Кинжал» на параді. 2018 рік. Росія. Фото: ЗМІ РФ

Аналітики Informnapalm висловили гіпотезу, що у Ставропольському краю упала ракета П-800 “Оникс”. Адже зовнішній вигляд її головної частини дуже схожий на залишки головної частини ракети, яку росіяни “приземлили” на своїй території.

Серед кораблів Каспійської флотилії ВМФ РФ справді є кораблі-носії цього ракетного комплесу, але максимальна заявлена дальність стрільби цієї ракети 800 км. З більшості точок акваторії Каспійського моря за допомогою “Оникс” неможливо дістати до території України.

 

 

 

 

 

Азія Втрати Росії Гіперзвукові ракети Росія Х-47м2 "Кинджал"