fbpx
У Росії заявили про створення наземної пускової для гіперзвукових ракет «Циркон»

У Росії заявили про створення наземної пускової для гіперзвукових ракет «Циркон»

Гіперзвукові ракети Ракетобудування Росія Світ Сусіди

У РФ створили береговий протикорабельний ракетний комплекс із ракетами «Циркон».

Про це повідомляють російські пропагандистські ЗМІ.

Заявлено, що підприємства російського оборонно-промислового комплексу розробили та виготовили нову мобільну пускову установку берегового ракетного комплексу.

Основне призначення нової пускової установки – транспортування і пуск російських гіперзвукових ракет «Циркон».

Джерело російського ЗМІ стверджує, що створений прототип мобільної пускової установки берегового ракетного комплексу нестиме дві гіперзвукові ракети.

Пускова установка нового комплексу нібито змонтована на чотиривісному колісному шасі.

Вона може бути схожою на російський береговий протикорабельний пересувний ракетний комплекс “Бастион”, який озброєний надзвуковими ракетами “Оникс”. Такими ракетами російські окупанти неодноразово обстрілювали українські міста на узбережжі Чорного моря.

Наразі детальної інформації та зображення цієї пускової установки у засобах масової інформації країни-агресора немає. Дані, які зараз оприлюднюють російські видання, також офіційно не підтверджені.

Пуск гіперзвукової крилатої ракети «Циркон» з фрегата – «Адмирал флота Советского Союза Горшкова». Жовтень 2020. Фото: МО РФ

Розробка ракети «Циркон» ведеться з 2011 року, а льотні випробування боєприпасу проводять із 2015-го. Ракета буде використовуватися для ураження надводних кораблів противника, оснащених системами протиповітряної та протиракетної оборони.

Перші випробування ракети «Циркон» пусками по мішені, розташованої на березі, відбулися в січні 2020 року. Ракету запустили з фрегата «Адмирал Горшков». Вона уразила берегову мішень на відстані 500 кілометрів.

Імовірно, «Циркон» (3М22) – двоступенева ракета. Перший ступінь якої обладнаний твердопаливним ракетним двигуном, а другий – прямоточним повітряно-реактивним. Дальність польоту ракети може складати до 600 кілометрів. «Циркон» здатний розвивати швидкість до 9 Мах. Гіперзвуковими ракетами «Циркон» будуть оснащуватися підводні човни і надводні бойові кораблі російського флоту.

Після випробувань у липні 2021 року росіяни заявляли, що ракета підтвердила свої тактико-технічні характеристики. Тоді швидкість польоту «Циркону» нібито становила понад 8300 км/год. У жовтні минулого року Росія вперше випробувала гіперзвукову ракету «Циркон» з підводного човна.

Гіперзвукові ракети Ракетобудування Росія Світ Сусіди