fbpx
У Швеції судять громадянина за шпигунство на користь Росії

У Швеції судять громадянина за шпигунство на користь Росії

Європа Затримання Росія Світ Суд Швеція Шпигунство

Вперше за 18 років громадянин Швеції потрапив під суд за обвинуваченням у шпигунстві.

Про це інформує Мілітарний.

Чоловіка, ім’я якого не розголошується, звинувачують у продажі Росії конфіденційної інформації його роботодавців, пише видання CGTN.

Судовий процес розпочався у четвер, 26 серпня, після того, як чоловік був заарештований у лютому 2019 року під час перебування в ресторані у Стокгольмі з російським дипломатом, який працював в посольстві Росії у місті.

За даними прокуратури, до затримання чоловік отримав від дипломата 3355 доларів. Проте, російський дипломат був звільнений без пред’явлення звинувачень, оскільки мав дипломатичний імунітет.

Перед затриманням обвинувачений був консультантом кількох шведських компаній, включаючи Volvo Cars у Гетеборзі та виробника вантажівок Scania. Його звинувачують у продажі Росії інформації з цих робочих місць.

“Будучи консультантом на своїх колишніх робочих місцях, я стверджую, що він отримував матеріали з метою надання інформації іноземній державі, в даному випадку Росії”, – сказав прокурор Люнгвіст під час затримання обвинуваченого.

Як стверджується, обвинувачений переносив матеріали зі свого робочого комп’ютера на свій персональний комп’ютер, перш ніж завантажити цю інформацію на флешку, щоб спробувати уникнути внутрішньої безпекової ІТ-системи.

Також для передачі інформації він сфотографував екран свого робочого комп’ютера.

Після його арешту Швеція відмовила двом російським дипломатам у візах, а Москва у відповідь вислала двох шведських дипломатів.

Підсудний відкидає звинувачення, і очікується, що судовий розгляд завершиться 1 вересня. У разі визнання його винним обвинувачений може отримати максимальний термін покарання у шість років.

Нагадуємо, що у липні цього року, у Литві Шяуляйський окружний суд визнав дипломата і колишнього депутата Сейму Альгірдаса Палецкіса винним у шпигунстві на користь Росії. Засудивши його до 6 років позбавлення волі

Європа Затримання Росія Світ Суд Швеція Шпигунство