fbpx
У Сполучених Штатах планують перетворити літак-танкер KC-135 Stratotanker на безпілотник

У Сполучених Штатах планують перетворити літак-танкер KC-135 Stratotanker на безпілотник

Авіабудування БпА (Безпілотні апарати) ОПК ПС США

Компанія Merlin, яка спеціалізується на системах автоматизації літаків та переробляє їх у безпілотники, отримала контракт від Повітряних сил Сполучених Штатів на перетворення літака-танкера KC-135 Stratotanker на безпілотник.

Про це компанія повідомила на своєму вебсайті.

Повідомляється, що контракт укладений за участі Командування повітряної мобільності (AMC) та Командування матеріального забезпечення ПС США (AFMC).

У межах контракту планують розробляти та поступово впроваджувати окреми елементи системи Merlin Pilot на KC-135.

Перетворення пілотованого літака відбуватиметься поетапно: спершу планують зменшувати екіпаж і навантаження на нього, потім, з ростом довіри до системи, KC-135 зможе виконувати завдання автономно, без участі людини.

«Ми пишаємося тим, що продовжуємо співпрацювати з ПС США, оскільки вони розширюють безпечні, зменшені варіанти екіпажу для своїх літаків, щоб розвивати і масштабувати їх для майбутніх оперативних потреб», – ідеться у повідомленні компанії.

Угоду Merlin з ВПС США уклали після того, як завершили наземні дослідження, збір даних у польоті, вивчення людського фактора та початкові проєкти інтеграції з метою проведення льотної демонстрації Merlin Pilot уже наступного року.

Серія спільних льотних демонстрацій ПС США і компанії Merlin включатиме базові операції з дозаправки в повітрі. Крім того, програма має допомогти у створенні системи дозаправки в повітрі наступного покоління (NGAS).

Нагадаємо, що у грудні 2023 року «Мілітарний» повідомляв про використання ПС США C-5M Super Galaxy як літаків-заправників.

Екіпаж 22-ї авіаційної ескадрильї 12 грудня 2023 року успішно виконав завдання з дозаправки літака-заправника KC-10 Extender з C-5M Super Galaxy шляхом зворотної подачі палива. Під час операції на борт KC-10 перекачали 10,6 тонн палива.

Концепція зворотної дозаправки за допомогою військово-транспортних літаків розроблена для підтримки готовності у критичних сценаріях. Крім того, запобігаються потенційні втрати літаків-заправників та збільшується ефективність їх використання.

Авіабудування БпА (Безпілотні апарати) ОПК ПС США