fbpx
У США двигуни для крилатих ракет друкуватимуть на 3D-принтері

У США двигуни для крилатих ракет друкуватимуть на 3D-принтері

Авіація Крилаті ракети ОПК Світ США Технології

В Сполучених Штатах друкуватимуть двигуни для крилатих ракет на 3D-принтері.

Про це інформує Мілітарний.

Американська компанія Pratt & Whitney виготовить газотурбінний двигун TJ-150 для невеликих крилатих ракет. Його особливість в тому, що його будуть друкувати на 3D-принтері, пише видання FlightGlobal.

Розробники хочуть скоротити число деталей силової установки з 400 приблизно до шести. В результаті двигун повинен стати в два рази дешевше.

Газотурбінний двигун TJ-150 буде складатися цілком з надрукованих деталей.

Раніше компанія вже пробувала надрукувати на 3D-принтері камеру згоряння для TJ-150 але результати були далекі від ідеалу. Pratt & Whitney має намір випробувати надрукований двигун до кінця 2021 року.

Газотурбінний двигун TJ-150 повинен розвивати тягу 667 ньютонів.

Такі силові установки стоять, в тому числі, на ракетах-приманках MALD (Miniature Air Launched Decoy) і невеликих крилатих ракетах SPEAR.

3D-принтер

Сьогодні 3D-друк широко застосовується в авіабудуванні. В аерокосмічній сфері такий друк дозволяє не тільки спростити, а й значно удосконалити виробничий процес.

Принцип технології полягає в тому, що металевий порошок подається на лазерне розплавлення, додаючи новий матеріал в потрібну точку. Метод можна використовувати для 3D-друку з нуля або для фіксації існуючих частин без втрати міцності, а в деяких випадках навіть з її збільшенням.

У 2019 році, Національний Промисловий Портал повідомив, що українська компанія розробила технологію, яка дозволяє друкувати на принтері титанові деталі для аерокосмічної галузі. Тоді Британський інститут зварювання придбав українську систему 3D-друку XBeam. Продукт наших розробників будуть використовувати в аерокосмічній галузі Великої Британії.

Головними перевагами XBeam є економія значної частини ресурсів при виготовленні деталей та екологічна безпека при виробництві. Нову технологію 3D-друку розробила і випустила українська компанія «Червона хвиля».

Авіація Крилаті ракети ОПК Світ США Технології