fbpx
У США подолали вето Трампа на військовий бюджет

У США подолали вето Трампа на військовий бюджет

Конгрес США Палата представників США Світ США Трамп

Як і очікувалось у США голосуванням Палати представників Конгресу подолали вето Трампа на військовий бюджет.

Про це повідомляє Голос Америки.

Сьогоднішній президент США Дональд Трамп одразу обіцяв ветувати проєкт бюджету, оскільки документ не передбачав скасування розділу 230 Закону про етику у сфері комунікацій.

Це перше подібне рішення Конгресу за час перебування Дональда Трампа на посаді президента.

Конгресмен-демократ Адам Сміт, який очолює Комітет з питань Збройних сил у Палаті представників США, перед голосуванням закликав колег “закінчити рік з гідністю”.

«Ми створили двопартійний, двопалатний документ, який отримав переважну кількість голосів. Давайте покажемо американському народові, що законодавчий процес працює, принаймні трохи краще, ніж вони думають», – заявив конгресмен.

Прокладання труб газопроводу «Північний потік - 2» (Nord Stream - 2)

Документ, серед іншого, містить санкції щодо газопроводу Nord Stream-2 та передбачає витрати на оборонну підтримки України, в тому числі і на летальну зброю.

Щоб законопроект був ухвалений, за відхилення вета глави держави мають проголосувати дві третини Сенату, де більшість має Республіканська партія. Очікується, що Сенат почне процедуру розгляду у вівторок, 29 грудня.

Президент США Дональд Трамп заветував проект оборонного бюджету США (NDAA) на 2021 рік 23 грудня, назвавши його «подарунком Китаю та Росії».

Президент США Дональд Трамп

Законопроект визначає основні оборонні пріоритети США. Серед іншого, він містить положення з надання оборонної підтримки Україні, а також зі стримування Росії.

Проект передбачає розширені санкції щодо російського газопроводу Nord Stream 2, а також щодо компаній і підрядників, які долучатимуться до будівництва, сертифікації та страхування газопроводу.

Законопроект уповноважує надання оборонної допомоги Україні обсягом 250 мільйонів доларів в рамках ініціативи із Безпекової допомоги Україні, з них – 75 мільйонів летальної допомоги.

Конгрес США Палата представників США Світ США Трамп