fbpx
У США помічена рідкісна модель танка Т-72

У США помічена рідкісна модель танка Т-72

Excalibur Army Бронетехніка Світ США Т-72 Танк Чехія

У Сполучених Штатах місцеві жителі помітили рідкісну модель танка T-72M5 Scarab чеського виробництва.

Про це повідомляє “Мілітарний” із посиланням на The War Zone.

Танк Т-72 помітили на одній із заправних станцій у штаті Юта, коли той прямував із Автомобільного випробувального центру у Неваді до Абердінського випробувального центру в штаті Меріленд.

Ззовні під брезентом цей танк схожий на чеські T-4-72 Scarab або Т-72CZ, про що вже написали місцеві ЗМІ.

Проте згодом цю ж машину помітили на дорозі вже з напіввідкритим брезентовим чохлом, завдяки чому стало ясно, що це прототип танка Т-72М1 з динамічною бронею DYNA виробництва чеської компанії Excalibur Army. Ця модель більш відома під назвою T-72M5 Scarab.

Танк можна упізнати за характерними блоками динамічного захисту DYNA та інфрачервоному прожектору справа від гармати, а також завдяки відсутньому новому прицілу навідника та командирському панорамному прицілу, як у більш сучасних моделях чеських танків Т-72.

T-72M5 – це прототип серійної модернізації чеських танків Т-72М1, який був вперше виготовлений у 2015 році. Свого часу чеська оборонна компанія Еxcalibur Аrmy продала США дві такі машини за 10 мільйонів чеських крон (близько 458 тисяч доларів).

Випробування в США

Наразі невідомо для чого США придбали ці танки та що вони робитимуть із цією технікою. Проте деяку інформацію можна отримати завдяки фотографії транспортної наліпки на танку, яку зробили американці.

За даними із транспортної етикетки, танк транспортували із Національного автомобільного випробувального центру (NATC) у Сільвер-Спрінг штату Невада на схід до Національного наземного розвідувального центру (NGIC) на Абердинському випробувальному полігоні у Меріленді.

Точно не можна сказати, які саме операції проводимуть з бойовою машиною на Абердинському полігоні, проте згідно зі специфікою роботи розвідувального центру (NGIC), танк детально вивчатимуть для отримання даних про його вогневу потужність, бронезахист, ходові якості та інші характеристики.

Український “Оплот” на Абердинському полігоні

Придбання іноземних зразків бронетехніки для вивчення – нормальна практика для США.

Так, у 2003 році уряд Сполучених Штатів придбав в Україні чотири основні бойові танки Т-84, оснащені системою динамічної броні «Дрозд». Чотири танки надійшли до випробувального центру армії США в Абердіні в грудні 2003 року та січні 2004 року.

За деякою інформацією, американські військові не лише вивчали системи та агрегати танків, а й провели цикл випробувань помітності машини у інфрачервоному спектрі та її захищеності шляхом обстрілу.

Пізніше Сполучені Штати також придбали сучасну версію українського танку БМ “Оплот”, уклавши у 2018 році угоду з українським спецекспортером контракт на постачання однієї бойової машини вартістю 7 млн доларів.

Також в квітні 2023 року до Сполучених Штатів із України доставили трофейний російський танк Т-90А. Вантажівку з бойовою машиною помітили на стоянці у Луїзіані. Кінцевим одержувачем на транспортній етикетці був Абердинський випробувальний центр.

Excalibur Army Бронетехніка Світ США Т-72 Танк Чехія