fbpx
У США ще один штат дозволив вільний обіг зброї

У США ще один штат дозволив вільний обіг зброї

Легальна зброя Світ США Цивільні громадяни

Айова приєдналась до низки американських штатів, що не вимагає спеціального дозволу на купівлю та носіння зброї. Відповідний місцевий закон підписала губернаторка-республіканка Кім Рейнолдс. Новий закон вступає в силу 1 липня.

Про це повідомляє Голос Америки.

Раніше жителям штату потрібно було пройти перевірку кримінальної історії, аби отримати відповідний дозвіл на володіння й носіння зброї.

Загалом у США близько 20 штатів не вимагають перевірок для людей, які хочуть придбати пістолет або гвинтівку.

“Сьогодні я підписала закон, який захищає права законослухняних громадян штату Айова відповідно Другої поправки до Конституції США, одночасно забороняючи продаж вогнепальної зброї злочинцям та іншим небезпечним особам”, – сказала Рейнольдс у своїй заяві.

За схожі ініціативи виступають посадовці у Теннесі та Юті, й загалом серед консервативних політиків на місцевому рівні лунають ідеї про послаблення контролю за озброєнням цивільного населення.

Зараз більшість штатів вимагають спеціальної підготовки й перевірки тих, хто хоче купити й носити із собою зброю, наприклад, у куртці або сумці. Національна асоціація власників вогнепальної зброї заявляє, що такі вимоги неефективні й підривають права американців згідно із Другою поправкою до Конституції США.

Варто зазначити, що американці мають 45% від усієї світової зброї, якою володіє цивільне населення. На 100 жителів США припадає 120 гвинтівок. Крім того, Америка – країна із найвищим рівнем смертності через вогнепальну зброю. У 2019-му від куль загинули майже 40 тисяч людей.

Після чергової масової стрілянини у супермаркеті в Колорадо й убивства працівників масажних салонів в Атланті президент Джо Байден заговорив про негайну потребу посилити контроль за обігом зброї у США – країні, де діє чи не найменше обмежень за гвинтівками.

При цьому статистично після резонансних випадків масової стрілянини населення лише активніше скуповує зброю, побоюючись, що її заборонять.

Крім того, право на володіння зброєю закріплене у Конституції. Й навіть якщо закон про посилення контролю за зброєю вдасться ухвалити у Конгресі, Верховний суд може визнати його неконституційним. Потужне й лобі захисників прав власників зброї.

Деякі правоохоронці кажуть, що зброя не завжди може захистити, якщо вона у недосвідчених руках, й, наприклад, перцевий балончик може бути ефективнішим.

Легальна зброя Світ США Цивільні громадяни