fbpx
У США відбувся перший політ нового літака радіоелектронної боротьби

У США відбувся перший політ нового літака радіоелектронної боротьби

Авіабудування Авіація ПС США РЕБ Світ США

У США відбувся перший політ нового літака радіоелектронної боротьби та розвідки EC-37B Compass Call II.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на оприлюднене відео польоту.

В кінці серпня 2021 року в міжнародному аеропорту Саванна/Хілтон Хед був помічений і сфотографований незвичний літак Gulfstream G550, зовнішній вигляд якого говорив про його військове призначення.

Через більш як місяць з’являється інформація про те, що літак безпосередньо належить до програми літаків Compass Call.

У жовтні 2021 року модернізований літак, побудований як G550 ще у 2017 році, зробив свій перший політ.

Завданням цих літаків є радіоелектронна боротьба (РЕБ): постановка перешкод ворожим системам управління, наведення зв’язку, радіоелектронна розвідка.

Поки немає ніяких підтверджень, що передбачуване найменування літака Gulfstream EC-37B Compass Call II точно буде офіційно використовуватися в США.

Поки він носить цивільний бортовий номер N967GA і належить виробнику GULFSTREAM AEROSPACE CORP. Savannah.

EC-37B – це модифікована версія бізнес-джета Gulfstream G550, призначена для заміни застарілого парку літаків Lockheed EC-130H, які експлуатується Повітряними силами США з 1982 року.

Літак EC-130H Compass Call

Військові США планують придбати десять літаків EC-37B Compass Call II для заміни парку з 14 літаків EC-130H, перші два з яких повинні бути готові до 2023 року.

Згідно з бюджетними документами, було закуплено вже шість G550. Перші п’ять літаків будуть оснащені обладнанням для польотів «Baseline 3», яке поєднує в собі системи EC-130H з новими технологіями.

Шостий EC-37B отримає обладнання «Baseline 4», яке представить архітектуру відкритих систем, яка дозволить при необхідності підключати нові корисні навантаження РЕБ до літака.

Авіабудування Авіація ПС США РЕБ Світ США