fbpx
У США випробовують повітряну мішень 5GAT

У США випробовують повітряну мішень 5GAT

Авіабудування Авіація БпА (Безпілотні апарати) ПС США Світ США

Компанія Sierra Technical Services успішно завершила наземні випробування перспективної повітряної мішені 5GAT.

Про це повідомляє видання Defenseworld.

Нову мішень можна буде використовувати для імітації літальних апаратів п’ятого покоління.

Повідомляється, що наземні відпрацювання проводилися у вересні 2020 року на полігоні Армії США в Юті. Тепер розробники спільно з військовими фахівцями приступили до підготовки безпілотника до першого польоту, який планується провести до кінця жовтня 2020 року.

Повітряні мішені використовуються військовими для бойової підготовки льотчиків, розрахунків систем протиповітряної оборони та операторів радіолокаційних станцій.

Зокрема, за допомогою таких мішеней льотчики вчаться виявляти та вражати повітряні цілі.

Повітряні сили США, крім іншого, в якості повітряних мішеней використовують конвертовані в безпілотні версії винищувачі F-16 Fighting Falcon. Такі мішені отримали позначення QF-16. Вони імітують бойові літаки четвертого покоління.

5GAT

Під час наземних випробувань Sierra Technical Services перевірили роботу всіх бортових систем 5GAT. Крім того, безпілотний літальний апарат виконав 24 пробіжки по аеродрому, включаючи дев’ять – на швидкості, близькій до швидкості зльоту.

Випробування пробіжками проводилися протягом шести днів. Згідно з планом розробників, на першому етапі льотних випробувань будуть підтверджені льотні характеристики 5GAT, а також робота автоматичних систем зльоту і посадки.

Потім випробування будуть розширені до швидкісних і висотних польотів, а також маневрування з перевантаженнями.

Ілюстрація повітряної мішені

Довжина 5GAT становить 12,2 метра, а розмах крила – 7,3 метра. Апарат має максимальну злітну масу 4,4 тонни. Мішень створюється для використання з підготовлених злітно-посадкових смуг.

Згідно з проєктом, нова мішень зможе витримувати перевантаження від -2g до 7,5g і виконувати польоти на швидкості до 0,95 числа Маха. 5GAT зможе виконувати польоти на висоті до 13,7 тисячі метрів.

Тривалість польоту мішені складе 1,5 години. За контрактом з ПС США, Sierra Technical Services повинна зібрати два льотних зразки мішені 5GAT.

Авіабудування Авіація БпА (Безпілотні апарати) ПС США Світ США