fbpx
У США запустили у безпілотний політ без екіпажу Black Hawk 

У США запустили у безпілотний політ без екіпажу Black Hawk 

Lockheed Martin Sikorsky UH-60M Black Hawk Авіація БпА (Безпілотні апарати) Гелікоптери Світ США

Sikorsky та Lockheed Martin провели перший повноцінний в історії політ вертольота UH-60A Black Hawk без екіпажу на борту.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на компанію Lockheed Martin.

Безпілотний політ відбувався за програмою Aircrew Labor In-Cockpit Automation System (ALIAS).

Безпілотний політ з опціонально пілотованим транспортним засобом відбувся над базою армії США у Форт-Кемпбелл, штат Кентуккі.

Автономна авіаційна машина Black Hawk, оснащена ALIAS (Система автоматизації роботи льотного екіпажу в кабіні екіпажу), провела 30-хвилинний безпілотний політ.

Щоб продемонструвати свою здатність адаптуватися до різних умов місії, безлюдний BLACK HAWK летів з типовою швидкістю та висотою по змодельованому міському пейзажу.

Вертоліт мав уникати уявних будівель та планувати маршрут у режимі реального часу.

Потім вертоліт Black Hawk самостійно виконав серію маневрів, перш ніж зробити посадку.

Ця можливість дозволить пілотам впевнено перемикатися між автономним та пілотованим режимами у будь-який момент своєї місії буквально клацанням перемикача.

Це підтримуватиме автономний політ під час широкого спектра місій, таких як політ в умовах погіршення видимості та обмежених просторах.

Безпілотний UH-60A Black Hawk. Фото: Lockheed Martin

ALIAS

Найголовніше, ALIAS зможе автоматично виявляти та запобігати небезпечним ситуаціям, що ведуть до нещасних випадків, тим самим рятуючи життя.

ALIAS – це гнучка, розширювана архітектура автоматизації для існуючих пілотованих літальних апаратів, яка забезпечує безпечні операції з обмеженим екіпажем, що полегшує додавання високого рівня автоматизації до літальних апаратів.

Завдяки зменшенню робочого навантаження пілоти можуть зосередитися на управлінні польотом, а не на механіці.

У програмі ALIAS використовувалися значні досягнення у галузі систем автоматизації літаків за останні 50 років, а також аналогічні досягнення у галузі безпілотних літальних апаратів.

Навіть у найсучасніших автоматизованих літаках пілоти повинні керувати складними інтерфейсами та реагувати на непередбачені ситуації.

Безпілотний UH-60A Black Hawk. Фото: Lockheed Martin

ALIAS прагне підтримувати виконання всієї місії від зльоту до посадки, включаючи автономне керування непередбачуваними подіями, такими, як відмови бортових систем.

Нагадаємо, у 2020 році було розкрито та продемонстровано деталі системи управління вертольота Black Hawk. «Розумна» електроніка, випробування якої проходили в серпні 2019 року, допомагає екіпажу вертольота зберігати контроль над машиною в складних погодних умовах.

Lockheed Martin Sikorsky UH-60M Black Hawk Авіація БпА (Безпілотні апарати) Гелікоптери Світ США