fbpx
У США завершилися випробування реактивного двигуна наступного покоління XA100 від GE

У США завершилися випробування реактивного двигуна наступного покоління XA100 від GE

F-35 Авіація Модернізація ПС США Світ США

Компанія GE Edison Works провела завершальний тест випробовування реактивного двигуна XA100. Про це повідомила її пресслужба.

Багато хто думав, що реактивний двигун — це зріла технологія, що її неможливо вдосконалити, але команда Edison Works знала, що є наступний рівень“, – сказав Девід Твіді, віцепрезидент і генеральний менеджер із передових продуктів GE Edison Works по завершенню випробувань.

Двигун XA100 уже пройшов найскладніший тест. Його провели у серпні на авіабазі Арнольд в штаті Теннесі.

XA100 — це двигун «адаптивного циклу», розроблений для максимальної ефективності на дозвукових, трансзвукових і надзвукових швидкостях польоту.

Двигун розроблено для плавного й автоматичного переходу від інтенсивних подій — зльоту й передових бойових маневрів у повітрі — до високоефективного режиму. Крім того, XA100 демонструє високу паливну ефективність на далеких польотах.

Двигун розроблений для майбутнього використання та модернізації в F-35 компанії Lockheed Martin.

Цей двигун не є концепцією, пропозицією чи дослідницькою програмою. Це льотний двигун, який забезпечить F-35 більшу дальність, швидше прискорення та значне розширення систем місії, щоб використовувати всі можливості F-35. Це перший двигун 21 століття“, – сказав Девід Твіді.

Також він зазначив, що використання нових технологій дозволить американським пілотам, які літають на F-35, оснащених XA100, бути кращими за противника на полі бою.

США зберігають глобальну перевагу в повітрі протягом 70 років, але кожне покоління має переконатися, що ми маємо можливості перемогти ворога, незалежно від того, де в світі він може бути“, – додав Твіді.

Зазначають, що замінна двигуна забезпечить збільшення запасу ходу на 30% завдяки кращій ефективності використання палива на 25%. Також з новим двигуном тяга збільшиться на 10%, що дозволить на 20% пришвидшити прискорення.

Перший прототип XA100 у тестовій камері Евендейл, штат Огайо. Джерело GE

Ще однією перевагою XA100 називають 100% збільшення термоконтролю. Це дозволить F-35 справлятися з більш високим нагріванням, яке з’являється з появою потужніших бойових систем.

У компанії GE також зазначають, двигун призначений для легкої заміни на більшості існуючих F-35 ПС США. XA100 можна встановити без необхідності структурних модифікацій планера.

XA100 від GE має стати “найпотужнішим і найміцнішим бойовим двигуном, який коли-небудь використовувався, забезпечуючи актуальність F-35 протягом наступних десятиліть”.

Це двигун майбутнього і ми готові вийти за рамки програми досліджень і розробок та розпочати більш серйозне виробництво, щоб відповісти на завдання американських військових — оновити парк F-35 до кінця десятиліття“, – підкреслив Девід Твіді, віцепрезидент і генеральний менеджер із передових продуктів компанії GE Edison Works.

Нагадаємо, Чехія ініціювала переговори зі США щодо купівлі винищувачів п’ятого покоління F-35.

F-35 Авіація Модернізація ПС США Світ США