fbpx
У Туреччині готують партію ударних дронів Anka для Казахстану

У Туреччині готують партію ударних дронів Anka для Казахстану

Turkish Aerospace Industry (TAI) TUSAŞ Авіація Азія БпА (Безпілотні апарати) Закупівлі Казахстан Світ Туреччина

Туреччина готується поставити до Казахстану партію ударних безпілотних літальних апаратів (БПЛА) Anka.

Про це інформує Мілітарний.

Аерокосмічна компанія Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) найближчими місяцями поставить партію турецьких ударних БПЛА Anka до Казахстану, пише агентство Anadolu.

Гендиректор турецької TUSAŞ Темель Котиль у розмові з журналістами підтвердив, що партію БПЛА Anka вже поставлено до Тунісу, а тепер на черзі Казахстан. За його словами, переговори щодо ударних дронів ведуться і з низкою інших країн.

«Туреччина на сьогоднішній день не залежить від зарубіжних технологій щодо розробки БПЛА. Двигун Anka також виробляється в нашій країні. Попит на безпілотники великий», – наголосив Котиль.

Вдосконалення дронів Anka не припиняється, а перевагами серійного виробництва безпілотних літальних апаратів можуть скористатися і дружні країни, зауважив генеральний директор турецької оборонної компанії TUSAŞ.

Про те, що на озброєння збройних сил Казахстану надійдуть ударні безпілотники Anka турецького виробництва, стало відомо у листопаді минулого року. Переговори між турецьким виробником TUSAŞ та Казахстаном тривали деякий час і в результаті була підписана угода.

Контракт уклали: від Казахстану – «Казспецекспорт», з боку Туреччини – аерокосмічна компанія Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ), яка є виробником безпілотників Anka. Повітряні сили Казахстану отримають 3 одиниці БПЛА Anka, 2 наземні станції управління, а також пакет логістичної підтримки (технічна документація, навчання та запасні частини).

БПЛА Anka

Створення дрона Anka розпочалося у 2004 році турецькою компанією Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ/TAI). Перший політ був здійснений у 2010 році. В 2013 стало відомо про перше їх замовлення для Збройних сил Туреччини. Компанія TAI розробила дві версії літального апарату: Anka Block A та Anka Block B (Anka-S). У першому варіанті бойова машина здатна виконувати розвідувальні функції, а Anka-S може нести додаткове навантаження у вигляді бомб і ракет.

БПЛА обладнаний системою технічного зору високої роздільної здатності з інфрачервоною камерою, лазерним цілевказівником-далекоміром, радаром із синтезованою апертурою, захищеною системою передачі даних та бортовим комп’ютером турецької розробки.

Технічні характеристики БПЛА Anka:
Розмах крила: 17,5 метрів
Довжина: 8 метрів
Вага: близько 1700 кг
Вага корисного навантаження: 350 кг
Крейсерська швидкість: 200 км/годину
Радіус дії: до 250 км
Час польоту: більше 30 годин
Практична стеля: 9 км

У січні, компанія TUSAŞ повідомила, що її безпілотник Anka під час виконання завдання у одному польоті провів у повітрі рекордні 30,5 годин.

Turkish Aerospace Industry (TAI) TUSAŞ Авіація Азія БпА (Безпілотні апарати) Закупівлі Казахстан Світ Туреччина