fbpx
У Туреччині показали перший прототип літака HÜRJET

У Туреччині показали перший прототип літака HÜRJET

Turkish Aerospace Industry (TAI) Авіабудування Авіація Азія Навчально-бойові літаки Навчально-тренувальний літак ОПК Світ Сусіди Туреччина

У Туреччині представили перший прототип національного реактивного навчально-тренувального літака HÜRJET.

23 грудня 2022 року відбулася викатка прототипу на авіаційному підприємстві Turkish Aerospace Industries.

Прототип витягли з ангара за допомогою буксира.

Як повідомляє Anadolu, роботи над двома прототипами, які будуть виготовлені на першому етапі проекту, в основному завершені.

Один з прототипів буде використаний у випробуваннях на витривалість, а інший – у льотних.

Літак, який призначений для льотних випробувань, найближчим часом розпочне наземні випробування та підготовку до першого польоту, який запланований 18 березня 2023.

Про виготовлення прототипів національного навчально-тренувального літака HÜRJET у Туреччині повідомили на початку 2022 року. Тоді ж розпочався процес створення програмного забезпечення для бортової системи навчально-тренувального літака, який буде використаний для навчання військових льотчиків.

Виробництво деталей для прототипів, кожен з яких складається приблизно з 8 тисяч деталей, за даними турецьких ЗМІ, стартувало в січні 2021 року. Національні навчально-тренувальні літаки мають замінити літаки T-38 та F-5.

Повітряні сили Туреччини також планують отримати HÜRJET у варіанті легкого штурмовика, така версія отримає маркування HÜRJET-C.

Рішення про створення під егідою TAI програми турецького національно-тренувального та навчально-бойового літака під умовним позначенням HÜRJET було прийнято турецьким урядом у листопаді 2017 року.

Візуалізація літака HÜRJET

Після проведення випробувань та дослідно-конструкторських робіт передбачається, що HÜRJET зможе надійти на озброєння до 2025 року.

Мета цього проєкту – налагодження серійного виробництво літаків по дві одиниці на місяць. На першому етапі на озброєння ПС Туреччини надійде 16 літаків HÜRJET.

Turkish Aerospace Industry (TAI) Авіабудування Авіація Азія Навчально-бойові літаки Навчально-тренувальний літак ОПК Світ Сусіди Туреччина