fbpx
У зіткненнях на кордоні Таджикистану і Киргизстану загинули щонайменше 94 людини – ЗМІ

У зіткненнях на кордоні Таджикистану і Киргизстану загинули щонайменше 94 людини – ЗМІ

Азія Киргизстан Світ Таджикистан

Через загострення конфлікту на киргизько-таджицькому кордоні загинули щонайменше 94 людини.

Про це повідомляє BBC.

У неділю ввечері у Бішкеку повідомили про ще 13 жертв унаслідок сутички із Таджикистаном. Тепер загальна кількість загиблих громадян Киргизстану зросла до 59 осіб. Ще понад 100 людей отримали поранення.

Таджикистан повідомляє, що внаслідок загострення конфлікту загинули 35 його громадян і щонайменше 20 отримали поранення.

Окрім того, Киргизстану довелося евакуювати близько 137 000 громадян із зони конфлікту. У неділю киргизькі ЗМІ повідомили, що деякі люди вже почали повертатися до своїх домівок.

Таджикистан не повідомляв про масову евакуацію.

Зіткнення на кордоні між двома країнами Центральної Азії спалахнули 14 вересня, а 16 вересня ситуація загострилася.

Киргизстан і Таджикистан звинуватили один одного у застосуванні танків, мінометів, реактивної артилерії та безпілотників.

Повідомлялося, що Таджикистан завдав удару по аеродрому та околицях киргизького міста Баткен.

У відповідь Киргизстан обстріляв таджицькі прикордонні застави “Ляккан” та “Богдарі”.

Під міжнародним тиском у п’ятницю сторони підписали угоду про припинення вогню і рішення про перемир’я було підтримано попри заяви про обстріли з обох сторін.

Конфліктують сусідні країни через суперечність щодо територій та водних ресурсів. Протяжність кордону Киргизстану з Таджикистаном становить 970 кілометрів, 519 із них уточнено, а решта залишається недемаркованою. Спірними залишаються ділянки між Баткенською областю Киргизстану та Согдійською областю Таджикистану, де села, а іноді й будинки мешканців двох республік розташовані поруч і це ускладнює визначення лінії кордону.

Азія Киргизстан Світ Таджикистан