fbpx
Угорщина оновить винищувачі Saab JAS 39 Gripen

Угорщина оновить винищувачі Saab JAS 39 Gripen

JAS 39 Gripen Saab Авіація Винищувач Європа Модернізація ПС Угорщини Світ Сусіди Угорщина

Винищувачі Saab JAS 39 Gripen Повітряних сил Угорщини пройдуть модернізацію.

Про це інформує Мілітарний.

Офіс урядового комісара Угорщини, відповідальний за розвиток оборони і Шведське управління оборонної техніки (FMV) успішно завершили переговори щодо модернізації орендованих угорських винищувачів Saab JAS 39C/D Gripen до останньої конфігурації Mission System (MS) 20 Block 2.

Згідно з угодою, про яку шведська компанія Saab оголосила 12 січня, оновлені винищувачі отримають вдосконалену бортову РЛС і комунікаційні можливості, а також розширені варіанти озброєння.

У 2001 році Повітряні сили Угорщини розпочали переговори зі шведською компанією Saab про оренду бойових літаків Gripen у кількості дванадцяти одномісних JAS 39C та двох двомісних JAS 39D для заміни застарілих радянських винищувачів МіГ-29, пише журнал Scramble.

Це призвело до 10-річної програми оренди з можливістю продовження. Перший Gripen був доставлений в Угорщину в 2006 році. У 2016 році 10-річний договір оренди був продовжений ще на десять років, до 2026 року.

Угорщина

У зв’язку з наближенням дати закінчення дії договору про оренду ПС Угорщини вирішили оновити тринадцять JAS 39 замість того, щоб орендувати бойові літаки нової модифікації JAS 39E, що є наступним поколінням шведських винищувачів Gripen.

Загалом Угорщина оновить дванадцять JAS 39C і один JAS 39D до найновішого стандарту MS20 Block 2.

Оновлення значно розширює бойові та комунікаційні можливості літака, покращуючи функціональність Link 16 (NATO Data Link) та оновлюючи голосовий зв’язок до останнього стандарту безпечного зв’язку НАТО.

Модернізація пропонує широкий спектр озброєння, яке можна встановити на літаку, включаючи сучасні бомби з лазерним наведенням GBU-49, ракети повітря-повітря з інфрачервоним наведенням IRIS-T Within Visual Range (WVR) і Meteor з радіолокаційним наведенням.

JAS 39 Gripen. Фото з відкритих джерел

Бортовий радар буде оновлено до PS-05/A Mk 4, що покращить можливості виявлення, розширюючи діапазон відстеження цілей повітря-повітря.

Saab JAS 39 Gripen – легкий одномоторний багатоцільовий винищувач виробництва шведської аерокосмічної компанії Saab AB. Станом на 2020 рік було побудовано більше 271 літаків різних модифікацій. Літак стоїть на озброєнні Швеції, Таїланду, Чехії, Угорщини, ПАР та Бразилії. В останній виробництво літака локалізували.

JAS 39 Gripen Saab Авіація Винищувач Європа Модернізація ПС Угорщини Світ Сусіди Угорщина