fbpx
Угорщина погодила вступ Швеції до НАТО

Угорщина погодила вступ Швеції до НАТО

Європа НАТО Світ Угорщина Швеція

Швеція подолала останню перешкоду на шляху до вступу в НАТО після схвалення членства країни парламентом Угорщини.

Про це повідомляє видання Reuters.

В понеділок, 26 лютого, парламент Угорщини схвалив вступ Швеції до НАТО. Рішення підтримали 188 угорських депутатів, проти були лише шестеро.

Угорщина була останнім членом альянсу, який схвалив вступ Швеції. Після завершення решти формальних процедур країна офіційно стане членом НАТО.

Відповідне рішення привітав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у своїх соцмережах.

“Я вітаю голосування угорського парламенту за ратифікацію членства Швеції в НАТО. Тепер, коли всі члени Альянсу схвалили це рішення, Швеція стане 32-м членом НАТО“, – написав він.

Остання перепона на шляху до НАТО

Після повномасштабного вторгнення Росії та окупації українських земель Швеція та Фінляндія спільно подали заявки на вступ до НАТО у травні 2022 року.

Фінляндія отримала членство майже одразу, однак вступ Швеції заблокували Угорщина й Туреччина. Остання, зокрема, потребувала видачі представників Робочої партії Курдистану, котру турецька влада вважає терористичною організацією, що загрожує державним інституціям.

Ситуація змінилась в жовтні 2023 року, коли Туреччина погодилась припинити блокування заявки Швеції на приєднання до оборонного альянсу.

Анкара змінила своє рішення після згоди представників ЄС на поновлення переговорів про вступ Туреччини у союз та послаблення американських санкцій на продаж військових технологій.

Зокрема, однією з ключових угод було погодження продажу Туреччині американських винищувачів F-16.

 

Турецькі багатоцільові винищувачі F-16

Нагадаємо, що минулого року уряд Швеції прийняв рішення збільшити оборонний бюджет країни для досягнення загальноприйнятих витрат в рамках НАТО.

Європа НАТО Світ Угорщина Швеція