fbpx
Україна готується націоналізувати «Мотор Січ»

Україна готується націоналізувати «Мотор Січ»

«Мотор-Січ» Авіабудування Авіація Запоріжжя ОПК Україна

Україна готується націоналізувати «Мотор Січ», зараз у Верховній Раді готується законопроєкт, що б дозволив провести цю процедуру.

Про це розказав глава парламентської фракції «Слуга народу» Давід Арахамія, пишуть «Крылья».

Розгляд законопроєкту заплановано на наступному тижні.

Раніше президент України Володимир Зеленський підписав Указ про накладення санкцій на групу китайських компаній Skyrizon, яка намагалася придбати стратегічне українське підприємство «Мотор-Січ».

На цьому тижні ми будемо подавати законопроєкт про націоналізацію «Мотор Січ». Відомо, що наклали санкції проти китайських компаній. Це питання обороноздатності. Для того аби урегулювати правовий статус цієї компанії, яка є великим виробником двигунів для гелікоптерів, – сказав Арахамія.

За його словами, це частина ситуації, що стосується взаємовідносин з Китаєм.

Процес ремонту гелікоптера Мі-8 на підприємстві «Вертольоти Мотор Січ»

В інтерв’ю американському телеканалу HBO, Зеленський заявив, що не дозволить Китаю чи будь кому іншому купувати контрольний пакет акції «Мотор Січ».

Перед цим Міністерство торгівлі США внесло компанію Skyrizon до списку MEU (Military End-User) – туди заносять компанії, які діють в інтересах китайської армії.

США вводить для таких компаній обмеження щодо експорту, реекспорту і переміщення товарів усередині країни. Щоб виконувати зазначені операції, компаніям треба додаткове ліцензування.

У релізі йдеться, що Chinese National Offshore Oil Corporation та Skyrizon – загрожують нацбезпеці США, «допомагаючи Китаю залякувати сусідів у Південно-Китайському морі».

Китайські інвестори ПАТ «Мотор Cіч» у грудні 2020 року направили українському уряду звернення в міжнародний арбітраж проти держави Україна.

Як повідомлялося, китайські компанії Skyrizon Aircraft і Xinwei Technology Group купують більше 50% акцій компанії «Мотор Січ». Більше 25% акцій залишалися за «Укроборонпромом».


Матеріал по темі: Китайські власники планують змінити статут і Наглядову раду “Мотор Січ”


Уряд виступає за те, щоб стратегічні українські підприємства залишалися в Україні, розуміє важливість залучення інвесторів до «Мотор Січ», але йому «абсолютно не потрібні жодні посередники в пошуку інвесторів».

Продукція «Мотор Січ» на виставці Фото з відкритих джерел

Президент групи DCH Олександр Ярославський заявив, що прокуратура наклала додатковий арешт на акції «Мотор Січ» після того, як китайські інвестори разом із DCH оголосили про спільну заявку в АМКУ про купівлю акцій, та поскаржився на тиск.

«Мотор-Січ» Авіабудування Авіація Запоріжжя ОПК Україна