fbpx
Україна хоче отримати від США комплекси THAAD та F-18 — Reuters

Україна хоче отримати від США комплекси THAAD та F-18 — Reuters

Війна з Росією Військова допомога Міністерство оборони (МОУ) Світ США Україна

Український уряд робив запит на отримання американських протиракетних систем THAAD, винищувачів F-18, ударних гелікоптерів та іншого важкого озброєння.

Про це повідомляє видання Reuters.

Під час закритого засідання конференції у Вашингтоні в середу, 6 грудня, офіційні особи Міністерства оборони України представили «список озброєнь для забезпечення потреб Сил оборони України».

Список запитів включав зброю, яку Україна вже має на озброєнні, як танки Abrams і 155 мм артилерію, так і системи, такі як літаки F-16, безпілотники та ракети великої дальності ATACMS, які вона вже намагалась отримати раніше.

В цьому списку є кілька неочікуваних позицій, зокрема військово-транспортні літаки C-17 Globemaster та C-130 Super Hercules. До нього також потрапили ударні вертольоти Apache, а також багатоцільові Black Hawk.

Згідно з документами, українські представники також були зацікавлені у винищувачах F-18 Hornet, трьох типах безпілотників General Atomics, зокрема MQ-9B Sky Guardian, а також системах протиракетної оборони THAAD.

Нове озброєння

Нові зразки техніки, у випадку їх передачі, можуть замінити аналогічні радянські системи на озброєнні України та розширити її можливості.

Так, на сьогоднішній день найпотужнішою системою протиракетної оборони в Україні є ЗРК Patriot PAC-3, яка 4 травня перехопила російську аеробалістичну ракету Х-47 “Кинжал”.

Однак з появою систем THAAD цей потенціал буде розширено, адже нова система дозволить перехоплювати балістичні ракети ще на підльоті в заатмосферному просторі та прикривати більшу площу.

Втім, головним призначенням цього надзвичайно дорогого комплексу, вартість якого разом з радаром AN/TPY-2 може складати більше 3 млрд доларів, є перехоплення балістичних ракет середньої дальності, які у російсько-українській війні ще не застосовувались.

У той же час палубні винищувачі F-18 Hornet можуть суттєво посилити український флот винищувальної авіації, основний парк якої складають на сьогоднішній день морально застарілі радянські літаки МиГ-29 та Су-27.

Запит саме на цей тип американського винищувача залишається неочікуваним, адже він певною мірою йде в розріз з позицією Повітряних сил, яка зосереджена на отриманні винищувачів F-16.

Незрозумілим залишається зацікавленість у військово-транспортній авіації, а саме літаках C-17 Globemaster та C-130 Super Hercules, адже Україна має у своєму розпорядженні потужний флот літаків цього класу, зокрема Ил-76, Ан-124 “Руслан”.

Війна з Росією Військова допомога Міністерство оборони (МОУ) Світ США Україна