fbpx
Україна хоче отримати вживані HIMARS, щоб пришвидшити їх постачання

Україна хоче отримати вживані HIMARS, щоб пришвидшити їх постачання

M142 HIMARS Верховна Рада Війна з Росією Військова допомога США Україна

Україна веде перемовини з Вашингтоном, щоб отримати вживані системи HIMARS.

Це потрібно для того, щоб пришвидшити постачання озброєння, розповів “Голосу Америки” голова фракції “Слуга Народу” у ВР Давид Арахамія.

В першу чергу нам потрібні додаткові HIMARS, які виділили, вони ж будуть постачатися впродовж двох років, нас це не влаштовує. Ми хочемо взяти HIMARS, які є вже в США та були у використанні. Ми хочемо їх забрати, а нові хай постачаються в армію США. Для цього ми хочемо зробити так званий обмін. Це така не проста бюрократична процедура, але ми вже “задрафтили” її і хочемо, щоб її все-таки прийняли і фактично ми її взяли“, – сказав Давид Арахамія.

Також він зазначив, що Україні потрібні безпілотники Grаy Eagle та MQ Reaper.

Ми зустрічалися з командуванням Повітряних сил, ми обговорювали з виробниками. Ми вважаємо, що як тільки буде політичне рішення, протягом двох-трьох тижнів ці дрони вже можуть бути в Україні“, – додав Арахамія.

Нагадаємо, Україна має отримати від США 18 систем HIMARS. Це передбачено попереднім пактом допомоги.

Згодом у Пентагоні пояснили, що ці 18 систем будуть закуплені у виробника, а не вилучені з вже існуючих запасів.

Закупівля та доставка цих систем HIMARS та відповідних боєприпасів займе кілька років. Сьогоднішнє оголошення – це лише початок процесу закупівлі“, – повідомив представник Пентагону.

За словами представників Міноборони США це необхідно для того, щоб мати резерв озброєння для ЗСУ. Разом з тим, це не заважає США передавати Україні вже наявні системи HIMARS, як це було раніше.

Закупівля 18 систем у виробника це також планування майбутніх оборонних потреб для України, які вже опрацьовуються на рівні Пентагону та Міністерства оборони України.

Американські реактивні артилерійські системи М142 HIMARS несуть шість ракет GMLRS для залпового вогню або одну ракету MGM-140 ATACMS.

РСЗВ призначена для ураження районів зосередження артилерійських систем, засобів протиповітряної й вогневої підтримки, вантажного транспорту, бойових машин і бронетранспортерів, а також для надання вогневої підтримки своїм підрозділам і засобам підтримки.

M142 HIMARS Верховна Рада Війна з Росією Військова допомога США Україна