fbpx
Україна, ймовірно, вже може використовувати авіабомби JDAM – ЗМІ

Україна, ймовірно, вже може використовувати авіабомби JDAM – ЗМІ

Авіаційне озброєння Авіація Війна з Росією Військова допомога Світ США Україна Україна-США

Українська бойова авіація, ймовірно, вже може використовувати бомби JDAM-ER проти російських окупантів.

Про це виданню The War Zone розповіли американські військові.

За даними видання, командувач Повітряних сил США в Європі та Африці Джеймс Хекер повідомив, що Україні були передані авіаційні боєприпаси дальнього радіуса дії з GPS-наведенням, які можуть уражати цілі на відстані 72 км.

Там підкреслили, що мова саме про JDAM-ER.

«Нещодавно ми доставили деякі високоточні боєприпаси [в Україну], які мають збільшену дальність і йшли трохи далі, ніж гравітаційна бомба, і мають точне [наведення]», — сказав Хекер. «Це нещодавня можливість, яку ми змогли надати їм [Україні], ймовірно, протягом останніх трьох тижнів».

Ця заява прозвучала під час круглого столу на полях військового симпозіуму Асоціації повітряно-космічних сил 2023 року, який розпочався 6 березня в Аврорі, штат Колорадо.

У War Zone пишуть, що запас цих бомб в Україні зараз порівняно невеликий.

«Їм достатньо зробити пару ударів», – сказав генерал Джеймс Хекер.

Однак зазначається, що JDAM-ER вже могли б створити реальні проблеми для російських окупаційних військ.

У американському виданні наголошують, що точна конфігурація JDAM-ER, яку могла отримати Україна, невідома. Також не ясно, які платформи використовують українські сили для доставки цієї зброї.

Нагадуємо, що минулого місяця видання Bloomberg повідомило: США передали Україні авіабомби JDAM з GPS-наведенням. Проте наразі офіційної інформації від Пентагону про передачу цих боєприпасів немає.

JDAM – це комплекти обладнання на основі технології GPS, які перетворюють прості вільнопадаючі авіабомби на всепогодні кориговані боєприпаси. Комплект включає інерційну систему навігації та GPS-приймач для підвищення точності, а також невеликі крила, що кріпляться в середній частині бомби, та хвостовий блок, який має кероване оперення, воно дозволяє бомбі коригувати свій курс під час польоту до цілі. У блоці знаходиться навігаційне та інше обладнання.

Авіаційне озброєння Авіація Війна з Росією Військова допомога Світ США Україна Україна-США