fbpx
Україна може отримати фінансування з фонду НАТО, який був призначений для Афганістану

Україна може отримати фінансування з фонду НАТО, який був призначений для Афганістану

Афганістан Військова допомога Україна-НАТО

НАТО може передати Україні кошти з фонду, який був призначений для Афганістану. Розмови про це відбуваються в той час, коли Київ просить більше підтримки від західних країн, щоб відбити російські просування в найближчі місяці.

Про це повідомляє видання Politico.

За словами п’яти західних чиновників, знайомих із цією темою, країни НАТО розглядають можливість використання коштів, які раніше планували використати для підтримки афганських сил безпеки, для надання підтримки Україні в найближчі тижні.

За словами неназваних західних чиновників, Київ попросив країни НАТО розглянути можливість перерозподілу частини з 3,4 мільярда доларів фонду допомоги Афганістану, щоб допомогти підтримати зусилля України в боротьбі з Росією. Усі офіційні особи попросили залишитися анонімними, щоб вільніше говорити про внутрішні дискусії НАТО.

Поштовх до перерозподілу афганських коштів здебільшого не викликає суперечок в альянсі, але відбувається в той час, коли деякі країни задумуються над обсягом підтримки України. Підсилює ситуацію висока інфляція та зростання цін на енергоносії.

Ми-17В-5 з номером "754" для України завантажується у літак C-17 ПС США в Аризоні. Травень 2022. США. Фото: 167th Airlift Wing

Гроші з трастового фонду Афганістану можуть стати тимчасовим рішенням проблеми фінансування України — принаймні в короткостроковій перспективі. Це також могло б послабити напругу всередині альянсу у вирішальний момент війни — у той час, коли єдність НАТО є ключовою.

Чиновники НАТО більше місяця обговорювали можливість використання афганських коштів для України, в тому числі під час жовтневої зустрічі в Брюсселі, повідомив один із західних чиновників. Фонд давно заморожений і альянс працював над тим, щоб розробити механізм повернення грошей окремим країнам або над переміщенням їх в інше місце, але кожна країна-донор сама вирішує, як використовувати гроші. Деякі країни НАТО розглядають можливість використання частини або всіх цих коштів для України.

Київ місяцями просить західних союзників збільшити фінансову підтримку — у формі зброї, гуманітарної допомоги та фінансування для відновлення енергетичної інфраструктури країни — намагаючись утримати свої позиції на тлі продовження ракетного обстрілу Росії.

Чисельні пожертвування Україні за останні 10 місяців створили навантаження на оборонні бюджети деяких країн Європи. І хоча Європейський Союз пообіцяв відшкодувати окремим країнам їхні пожертви, цей план викликав нарікання серед інших великих донорів, таких як Польща. Вони кажуть, що коштів недостатньо для покриття їхніх зростаючих витрат.

Після вторгнення Росії в Україну країни НАТО окремо виділили десятки мільярдів доларів на підтримку України як зброєю, так і гуманітарною допомогою. Сполучені Штати лідирували з військовою допомогою на суму 19,7 мільярдів доларів США з початку війни. Залишків коштів з рахунку в Афганістані, ймовірно, недостатньо, щоб допомогти Києву підтримувати свою діяльність протягом зими. Але ці гроші можуть допомогти іншим європейським країнам НАТО з меншими бюджетами збільшити свої пожертви Україні в той час, коли їхні економіки перебувають у важкій ситуації.

Нагадаємо, фінансування сил оборони Афганістану припинилось після успішного завершення «Талібаном» масштабної операції із захоплення влади в країні. Вона розпочалась навесні 2021 року після оголошення США про рішення вивести з країни свої збройні сили.

15 серпня таліби без бою увійшли до Кабулу, а президент Ашраф Гані залишив Республіку. У ніч проти 31 серпня американські військові залишили кабульський аеропорт. А 7 вересня радикали оголосили склад тимчасового уряду, легітимність якого поки що не визнала жодна країна.

Афганістан Військова допомога Україна-НАТО