fbpx
Україна може подвоїти виробництво дронів, але потрібне фінансування від союзників – Зеленський

Україна може подвоїти виробництво дронів, але потрібне фінансування від союзників – Зеленський

БпА (Безпілотні апарати) Володимир Зеленський ОПК Президент Світ Україна

Україна має можливість наростити власне виробництво безпілотних літальних апаратів, однак для цього необхідне додаткове фінансування від партнерів.

Це пов’язано з тим, що у державному бюджеті немає відповідних коштів.

Про це заявив президент Володимир Зеленський під час брифінгу після четвертого саміту «Кримської платформи», повідомляє Радіо Свобода.

«Звісно, безпілотники дуже допомагають. І це допомагає вже рятувати наших людей, наших солдатів насамперед. Але нам потрібні гроші, щоб збільшити наше виробництво. Ми маємо ці можливості”, – сказав Зеленський.

Глава держави зазначив, що він порушував це питання на 24-му засіданні Контактної групи з оборони України у форматі «Рамштайн», яке відбулося нещодавно у Німеччині.

«Сьогодні українські заводи готові вдвічі збільшити виробництво. Деякі приватні компанії готові навіть і вп’ятеро більше виготовляти. Вони можуть, вони готові. У нас немає достатньо грошей у бюджеті для цього. Тому ми просимо наших партнерів допомогти нам із фінансуванням», – зазначив Зеленський.

Президент також додав, що в Україні виробництво дронів «дешевше і ми швидші».

Нагадаємо, що українські оборонні компанії закликали країни-партнери закупити вже виготовлену українську продукцію, на яку немає контрактів.

У Національній асоціації оборонної промисловості України (NAUDI) розповіли, що співорганізували дипломатичну зустріч в рамках Diplomatic rounds.

Зустріч у рамках «Diplomatic rounds». Вересень 2024. Україна. Фото: NAUDI

У рамках зустрічі представники українського ОПК провели відверту розмову з аташе з питань оборони Посольств Франції, Іспанії, Італії, Польщі та Бельгії в Україні.

У своєму звернені на зустрічі заступник голови NAUDI Сергій Висоцький наголосив на критичній важливості прямих інвестицій в український оборонно-промисловий комплекс, як для закупівлі вже виробленої, але не законтрактованої продукції, так і в масштабування виробництва.

Аташе з питань оборони підтвердили, що ці питання вже перебувають на розгляді їхніх урядів і обіцяли реакцію найближчим часом.

БпА (Безпілотні апарати) Володимир Зеленський ОПК Президент Світ Україна