fbpx
Україна обговорює створення комендатур та допуск міжнародних гуманітарних організацій на Курщину

Україна обговорює створення комендатур та допуск міжнародних гуманітарних організацій на Курщину

Війна з Росією Гуманітарна допомога Курська область Росія Україна

У підконтрольній Збройним Силам Україні частині Курської області Росії створено буферну санітарну зону й за необхідності будуть створені військові комендатури.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський під час спільної наради з омбудсменом Дмитром Лубінцем та міністеркою з питань реінтеграції Іриною Верещук.

Українська влада обговорює доступ у регіон представників ООН і Міжнародного Червоного Хреста, також в області відкриють гуманітарні коридори в бік України та РФ.

«Наші сили суворо дотримуються вимог міжнародних конвенцій і міжнародного гуманітарного права», — підкреслив Зеленський.

Дмитро Лубінець наголосив, що у буферній зоні повинно забезпечуватися постачання продовольства, медикаментів та інших необхідних цивільному населенню предметів.

Ірина Верещук додала, що у створеній зоні безпеки в Росії знаходяться цивільні росіяни, які перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права.

Відповідно до цього, Збройні Сили України планують проведення гуманітарних операцій, щоб підтримати цивільних у межах зазначеної зони та відкриття гуманітарних коридорів для евакуації цивільних як у бік Росії, так і в бік України.

Крім того, планується допуск міжнародних гуманітарних організацій із метою гуманітарного реагування, а також моніторингу гуманітарної ситуації.

Українські військові у Сумській області неподалік від Курської області. 11 серпня 2024 року. Україна. Фото: REUTERS

Нагадаємо, що у результаті наступальних дій Збройних Сил України у Курській області українським силам вдалося взяти під контроль 74 російські населені пункти.

В ніч з 5 на 6 серпня угрупованню українських військових вдалось просунутись на територію Росії на відрізку між Олешнею та Миколаєво-Дар’їно у Курській області.

Вже впродовж першої доби місця вклинення українських підрозділів почали розростатись як у ширину, так і в глибину.

У Росії визнають свої втрати тільки частково. На нараді в Путіна в.о. губернатора Курської області сказав, що ЗСУ захопили 28 населених пунктів і 480 квадратних кілометрів території.

Війна з Росією Гуманітарна допомога Курська область Росія Україна