fbpx
Україна обговорює з Данією будівництво кораблів для ВМС

Україна обговорює з Данією будівництво кораблів для ВМС

ВМС України Данія Суднобудування Україна Флот

Україна розглядає можливість будівництва нових військових кораблів для ВМС України за проектами компаній із Данії.

Про це повідомив на своїй Fecebook-сторінці Директор департаменту  Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України Дмитро Волошенков.

Він зазначив, що 17 травня  за участю Віце-прем’єр-міністра України – Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України О.С.Уруського відбулась зустріч із Послом Королівства Данії в Україні Олє Егберг Міккелсеном, Військовим атташе Королівства Данії, капітаном 1-рангу Феліксом Еббестадом та представниками данських суднобудівних компаній «OMT», «SH Defense» та «Terma» стосовно перспективи будівництва на ураїнському підприємстві нових високоманеврених багатоцільових патрульних кораблів типу (Knud Rasmussen class) для наявних потреб українського флоту.

Посадовець висловив свою впевненисть, що продуктивна реалізація такої ініціативи буде корисна не тільки для оновлення корабельного складу флоту, а і для іміджу України, як надійного партнера у сфері міжнародного співробітництва та відновлення кращих традицій промисловості в цілому.

Зазначимо, що у 2018 році, стало відомо про готовність Данії продавати кораблі Україні.

Про це повідомив Стокгольмський інститут вивчення проблем миру (Stockholm International Peace Research Institute — SIPRI) у щорічній книзі про експортні операції з продажу зброї. Тоді мова йшла про готовність уряду Данії реалізувати Україні мінні тральщики у кількості трьох одиниць. Вартість цих кораблів, на той момент оцінювалася у 102 млн євро.

Найімовірніше у звіті мова йша про варіант протимінних кораблів за модернізованим проектом кораблів Standard Flex 300 – Standard Flex 300 MCM. Яких було побудовано чотири одиниці –  Havkatten (P552), Laxen (P553), Makrelen (P554) та Støren(P555), що були виведені зі складу Королівських ВМС Данії впродовж 2010-2012 роках.

Відзначимо, що серія з 14 багатоцільових малих корветів Standard Flex 300 будувалася з 1985 по 1996 рік для Королівських ВМС Данії та мали замінити відразу 3 типи застарілих кораблів: 6 торпедних катерів типу Søløve, 6 тральщиків Sund та 8 патрульних катерів типу Daphne. Це стало можливим завдяки застосуванню модульної системи StanFlex.

Водотонажність (повна) – 480 тон, довжина – 54 м, осадка – 2,5 метри. Силова установка типу CODAG складається з турбіни LM500 та 2-х дизелів MTU 16V 396TB94. Максимальна швидкість до 30 вузлів, дальність ходу – 3860 мил (при 18 вузлах). Екіпаж до 30 осіб в залежності від конфігурації обладнання. Корвети оснащені бойовою інформаційною системою від компаній Saab Systems та Terma Elektronik, системою управління озброєнням Celchis Tech 9LV 200 та рядом радіолокаційних систем. Озброєння модульне, і залежить від завдань. «класичний» варіант передбачає 1 76-мм арт установку Ото Мелара на баці та 2 12,7-мм кулемети. Додатково може бути встановлено контейнер StanFlex з ПКР Гарпун (4-8 шт), модуль ППО під УВП Mk 48 Mod 3 (6-12 контейнерів) RIM-7 Sea Sparrow, торпедні апарати, а також система постановки мінних загороджена на 60 морськимх мін.

“Корвети Standard Flex 300 є одним з найкращих рішень у категорії ціна/якість/функціональність/витрати на експлуатацію. Це повноцінні бойові кораблі які можуть виконувати пошуково-ударні функції (на відміну від попередніх патрульних варіантів) але за рахунок модульності можуть виконувати й інші завдань, чим компенсують відсутність у складі ВМС спеціалізованих кораблів чи суден”, – зазначає Голова правління Українського мілітарного центру Тарас Чмут.

В свій час Литва придбала чотири корабля цього проекту  у патрульному варіанті, також п’ять одиниць – Португалія.

Церемонія завершення підготовки екіпажів патрульних катерів «Суми» та «Фастів» типу Island у США

Нагадуємо, що два патрульних катери «Суми» та «Фастів» типу Island відправлять зі США в Україну до кінця цього місяця. 26 березня, у місті Балтимор, США відбулися урочистості з приводу закінчення 10-ти тижневого курсу допідготовки українських військових моряків щодо експлуатації патрульних катерів типу Island. Допідготовка екіпажів проводились саме на тих катерах типу “Айленд”, які невдовзі відправляться до України та разом з отриманими у 2019 році стануть на захист суверенітету та територіальної цілісності України з морського напрямку.

ВМС України Данія Суднобудування Україна Флот