fbpx
Україна оголосила про підозру керівнику бойовиків “ПВК Вагнер”

Україна оголосила про підозру керівнику бойовиків “ПВК Вагнер”

"ПВК Вагнер/Лига" Війна на Донбасі Донбас Прокуратура Російська агресія Україна

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора України керівнику збройного формування «ПВК Вагнер» повідомили про підозру.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на пресслужбу Офісу генпрокурора.

«Громадянину РФ – керівнику «ПВК Вагнер» повідомлено про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України, а також у пособництві ведення агресивної війни», – йдеться у повідомленні.

Керівник так званої «ПВК Вагнер» у період з липня 2014 року по березень 2015 року здійснював командування підрозділами бойовиків.

Російська військова структура позиціюється як приватна військова компанія, що перебуває під командуванням відставного підполковника ЗС РФ Дмитра Уткіна, позивний «Вагнер».

Дмитро Уткін (Вагнер) на прийомі у Кремлі з нагоди святкування Дня героїв Вітчизни, 9 грудня 2016 року

Зазначено, що він діяв за попередньою змовою з високопосадовцями Збройних Сил РФ та під їхнім контролем.

«Вони спільно з підрозділами регулярних військ РФ та незаконних збройних формувань вели бойові дії проти Збройних Сил України, у результаті чого порушили територіальну цілісність нашої держави шляхом тимчасової окупації частини її території», – зазначають у прокуратурі.

За даними правоохоронців, у січні-лютому 2015 року підрозділи «Вагнер» вели інтенсивні бойові дії проти підрозділів сил АТО на Дебальцевському напрямку.

Під час боїв керівник «Вагнер» безпосередньо підпорядковувався командувачу 2-го армійського корпусу генерал-лейтенанту ЗС РФ. Наразі вирішується питання щодо оголошення підозрюваного у розшук.

Нагадаємо, у 2015 році військові України брали у полон бойовиків, які зізнавалися в тому, що їх в атаку відправляв командир з позивним «Вагнер»:

У листопаді 2021 року команда журналістів-розслідувачів Bellingcat оприлюднила результати свого розслідування подій довкола операції відомої як «Вагнергейт».

"ПВК Вагнер/Лига" Війна на Донбасі Донбас Прокуратура Російська агресія Україна