fbpx
Україна отримала 100-й бронеавтомобіль Oncilla

Україна отримала 100-й бронеавтомобіль Oncilla

Oncilla Бронетехніка Європа Польща Світ Україна

Польська компанія Mista виготовила для “українського замовника” вже 100-й бронеавтомобіль Oncilla.

Про це повідомляє видання Defence24.

Представники польської оборонної компанії розповіли, що у 2024 році виготовили вже сотню броньованих машин Oncilla на замовлення України, де вони приймають участь у бойових діях.

В ході бойових дій ці машини були помічені у використанні Збройних сил та Національної гвардії. Крім того, вони також надходили на озброєння низки підрозділів Головного управління розвідки.

Бронемашина Oncilla українських нацгвардійців з бригади «Лють». Січень 2024. Україна. Кадр з відео бригади

Ми зосереджені на виробництві, на дотриманні чітких графіків доставки транспортних засобів нашим українським замовникам“, — роповідає президент правління та генеральний директор компанії Вальдемар Вільк.

Mista активно співпрацює з бійцями на передовій та вивчає досвід користування техніки на передовій. За словами її представників, в Україні розвинена потужна сервісна мережа.

Зокрема, відомо, що для відновлення техніки на передову прибувають ремонтні бригади розробника цієї бронемашини – КБ “Берил”.

У компанії зазначають, що за час війни певна кількість машин була серйозно пошкоджена або ж повністю знищенна, однак вони не отримували підтверджень про будь які втрати серед екіпажу під час ураження.

Oncilla II

Польські розробники також активно працюють над вивченням та впровадженням отриманого в Україні досвіду для розробки наступного покоління бронемашин Oncilla II.

Очевидно, що ми отримуємо багато сигналів від солдатів, які використовують нашу техніку під час бойових дій в Україні. Це допомагає нам не тільки доопрацьовувати та вдосконалювати вже існуючий продукт, а й планувати його подальший розвиток. Ось чому наші конструктори вже працюють над автомобілем Oncilla II. Ми хочемо, щоб це була наша відповідь на потреби фронту. Ми хочемо використати весь наш найкращий досвід щодо протимінного захисту автомобіля, чим ми пишаємося“, – говорить Олександр Лещенко, член правління Mista.

У компанії неохоче розповідають про перспективну машину. Відомо, що вона отримає видозмінений корпус, буде більшою та важчою за нинішні зразки. Компанія також представила графічну модель майбутнього прототипу.

Прототип броньованої машини Oncilla II. Фото: Mista.

Очевидно, збільшення ваги тягне за собою необхідність у посиленні шассі та заміні 190-сильного двигуна Deutz на більш потужний.

Бойова машина може отримати і більш потужний бойовий модуль на заміну нинішній кулеметній турелі для кулеметів калібру 7,62 та 12,7-мм.

Одна з наших цілей — оснастити Oncilla II новим дистанційно керованим бойовим модулем з кулеметом 14,5-мм“, — розповідає Олексій Гузієв, віце-президент правління компанії.

Кулемет такого калібру, а саме – КПВТ, дозволить екіпажу машини боротись не лише з піхотою, а й з фортифікаціями та легкою бронетехнікою такою як радянські БТР та БМП.

Oncilla Бронетехніка Європа Польща Світ Україна