fbpx
Україна отримала ЗРК Patriot від Нідерландів

Україна отримала ЗРК Patriot від Нідерландів

Військова допомога ЗРК Patriot Нідерланди ППО та ПРО Україна

Україна отримала складові зенітно-ракетного комплексу Patriot від Нідерландів та боєприпаси до них.

Про це повідомив перший заступник міністра оборони України Олександр Павлюк у своїх соцмережах.

До України прибули системи ППО Patriot від США, Нідерландів та Німеччини. Такі системи ППО дозволять захиститися від ударів російських крилатих ракет та БпЛА“, – заявив Павлюк.

Рпніше “Мілітарний” повідомляв, що ще 20 січня міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен під час зустрічі з українською контактною групою з оборони у Рамштайні узгодила постачання Україні складових системи Patriot.

У рамках укладених домовленостей Нідерланди мали передати Україні дві пускові установки ЗРК Patriot та неназвану кількість зенітних ракет до них.

Пускові не здатні автономно виконувати задачі з протиповітряної оборони, тому вони будуть інтегровані в американську або німецьку батарею Patriot для більш щільного прикриття повітряного простору.

Нагадаємо, що 18 квітня стало відомо про прибуття до України німецького зенітно-ракетного комплексу MIM-104 Patriot. Його трансфер мав відбутись одразу після завершення процесу навчання українських операторів у Німеччині.

Військова допомога Нідерландів

Станом на початок лютого військова підтримка від Нідерландів для України сягнула більше мільярда євро.

У рамках військової допомоги країна придбала для України 45 танків Т-72, передала дві сотні броньованих гусеничних машин YPR, розвідувальні машини Fennek і гусеничні машини Viking. Також країна готується до передачі танків Leopard 1 спільно з Данією та Німеччиною (не менше 100 одиниць). Також Нідерланди передали вісім самохідних гаубиць PzH 2000 та 120-мм міномети.

Для підсилення спроможностей ВМСУ було ініційовано процес передачі двох кораблів мінних тральщиків класу Alkmaar.

Окрім двох заявлених пускових установок ЗРК Patriot з відповідними ракетами, Нідерланди передають мобільні зенітні гарматні системи MR-2 (100 одиниць), а також переносні зенітні ракетні комплекси Stinger.

Більш детально зі списком військової допомоги можна ознайомитись у статті “Мілітарного” про військову допомогу Нідерландів, яку та надала Україні для протистояння російському вторгненню.

Військова допомога ЗРК Patriot Нідерланди ППО та ПРО Україна