fbpx
Україна отримає швейцарську зброю, якщо Радбез ООН назве РФ агресором

Україна отримає швейцарську зброю, якщо Радбез ООН назве РФ агресором

Військова допомога Європа Світ Україна Швейцарія

Нижня палата парламенту Швейцарії — Національна рада — відхилила пропозицію щодо послаблення заборони на реекспорт боєприпасів та зброї.

Про це повідомляє швейцарська інформаційна платформа Swissinfo.

Депутати обговорювали можливе постачання боєприпасів до країни, яка перебуває у стані війни, якщо Генеральна асамблея ООН двома третинами голосів засудить таку агресивну війну та країну-агресора.

Водночас Нацрада схвалила пропозицію про дозвіл продажу та реекспорт озброєнь третім країнам за певних умов.

Наприклад, на основі резолюції Ради Безпеки ООН про те, що певна країна винна у порушенні міжнародного права, а жертва агресії має право на оборону.

Однак це нічого не змінює на практиці, адже Росія є членом Радбезу ООН і заблокує таке рішення. Тож рішення нижньої палати закріплює статус-кво щодо швейцарського експорту зброї.

У понеділок, 6 березня, верхня палата парламенту Швейцарії — Рада кантонів — також відхилила пропозицію дозволити реекспорт зброї.

Позиція Швейцарії

Президент Швейцарії Ален Берсе у кулуарах зустрічей в ООН заявив, що його країна, як і раніше, виступає проти експорту зброї в Україну.

Ця країна забороняє реекспорт швейцарської зброї до держав, що перебувають у стані війни, але питання давньої традиції нейтралітету країни обговорюється з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну трохи більше року тому.

«Дискусія про експорт зброї, озброєння… поки у нас є (наша) законодавча база у Швейцарії, це неможливо… Для уряду і для Федеральної ради ми повинні, і ми хочемо, підтримувати цю правову базу і працювати в цій правовій базі», – заявив Берсе, який наразі обіймає посаду президента країни на ротаційній основі протягом одного року.

Ален Берсе. Фото зі сторінки політика

Його коментарі пролунали після того, як наприкінці лютого Берлін звернувся до Швейцарії за дозволом на купівлю старих швейцарських танків Leopard, гарантувавши, що вони не будуть передані Україні.

Попри прохання з боку Києва і союзників, Швейцарія досі відмовлялася дозволити країнам, які володіють зброєю швейцарського виробництва, реекспортувати її до України, і до цього часу відхилила прямі запити Німеччини, Іспанії та Данії. Водночас Ален Берсе, який зустрівся в Нью-Йорку з головою ООН Антоніу Гутеррішем якраз перед поїздкою генерального секретаря в Україну, зазначив, що швейцарський парламент «має багато можливостей для зміни законів».

Військова допомога Європа Світ Україна Швейцарія