fbpx
Україна подала запит до Нідерландів щодо винищувачів F-16

Україна подала запит до Нідерландів щодо винищувачів F-16

F-16 Авіація Винищувач Війна з Росією Військова допомога Європа Нідерланди Світ Україна

Україна зробила запит до Нідерландів щодо можливості передачі винищувачів F-16.

Це підтвердила міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен, повідомляє видання NOS.

За її словами, цей запит Києва зрозумілий, але його нелегко виконати.

“Нам потрібно обговорити наявність F-16 з американцями та іншими союзниками. І ми повинні серйозно поставитися до наслідків, це не може статися за одну ніч. Ми повинні бути чесними з цього приводу” – сказала Оллонгрен.

Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен

У повідомленні зазначили, що перш ніж Збройні Сили України зможуть використовувати ці винищувачі, українські військові повинні пройти відповідні навчання.

Наголошується, що F-16 – це бойовий літак американського виробництва, тому передача цих військових літаків третім країнам вимагає дозволу уряду США.

Кайса Оллонгрен не виключає, що в довгостроковій перспективі Україна стане однією з країн, де на озброєнні перебуватимуть F-16.

“Країна все одно більше ніколи не зможе купувати російські бойові літаки, як це було раніше” – зазначила вона.

Вчора також стало відомо, що нідерландські політики звернулись до прем’єр-міністра країни з пропозицією створення міжнародної коаліції для передачі літаків Україні та розгортання навчальної програми для українських пілотів.

Ініціативна група членів парламенту закликала уряд вивчити питання навчання українських пілотів на сучасних винищувачах, таких як F-16 і Eurofighter Typhoon.

Бойовий літак F-16 Fighting Falcon – американський багатоцільовий легкий винищувач четвертого покоління виробництва компанії Lockheed Martin. Він – наймасовіший винищувач четвертого покоління у світі.

На озброєнні Нідерландів перебувають винищувачі у версіях F-16AM/BM, які поступово почали замінювати новими бойовими літаками F-35A п’ятого покоління.

F-16 Авіація Винищувач Війна з Росією Військова допомога Європа Нідерланди Світ Україна