fbpx
Україна подвоїть частку оборонного виробництва щодо ВВП – Камишін

Україна подвоїть частку оборонного виробництва щодо ВВП – Камишін

Європа ОПК Світ Україна

Україна подвоїть частку оборонного виробництва щодо внутрішнього валового продукту до кінця 2024 року.

Про це стало відомо під час Міжнародного форуму оборонних індустрій DFNC2.

Одним з основних напрямків у розбудові українського оборонно-промислового комплексу стане збільшення частки внутрішнього валового продукту на оборонні потреби, яка порівняно з минулим роком зросте вдвічі до кінця 2024 року.

«Торік 1,5% нашого ВВП становила  оборона. Цього року це має бути вдвічі більше», — сказав Олександр Камишін, радник Президента України.

Також основним напрямком ідей щодо поліпшення оборонно-промислового комплексу України було імпортозаміщення того військового обладнання, яке може вироблятися в Україні.

Не останню роль у цьому відіграє й локалізація виробництва, яка дозволила б значну частку коштів на придбання конкретного озброєння залишати всередині країни.

Як зауважила міністерка економіки України Юлія Свириденко, за 2024 рік країна імпортувала озброєння приблизно на 5 мільярдів доларів США, і частина з цих коштів у межах підтримки економіки України мала б залишитися всередині країни.

«Усе, що може бути вироблено в Україні, має бути вироблено в Україні», — додала Свириденко.

Українська крилата ракета «Нептун». 2024 рік. Україна. Кадр з відео Президента України Володимира Зеленського

Додатково був озвучений звіт менеджера з управління оборонно-промислового комплексу Германа Сметаніна, в якому він повідомив про значне зростання оборонного комплексу України втричі порівняно з 2023 роком. Окрім цього, в межах розширення виробництва, значно зросло виробництво оборонної продукції з 5 мільярдів доларів, які були досягнуті у 2023 році, до 20 мільярдів доларів у 2024 році.

Одним із важливих напрямків також стала кооперація між державними та приватними оборонними компаніями, щоб забезпечити їх ефективність у виробництві оборонної продукції. Незважаючи на це, основна частка критично важливих технологій має залишатися у власності державних підприємств, які підтримуватимуться державою.

Також із виступом був присутній заступник міністра оборони України Дмитро Клименко, який повідомив про значні інвестиції в економіку та військову техніку.

«За рік ми інвестували 4 млрд доларів в нашу економіку та виробництво, значна частина — інвестиції в розвиток військової техніки. Будемо збільшувати цей показник», — повідомив Клименко.

Європа ОПК Світ Україна