fbpx
Україна продовжує постачати авіаційні двигуни до Туреччини

Україна продовжує постачати авіаційні двигуни до Туреччини

«Мотор-Січ» Turkish Aerospace Industry (TAI) TUSAŞ Авіабудування Світ Туреччина Україна

Попри війну українські підприємства продовжують постачати авіаційні двигуни для турецьких ударних гелікоптерів та безпілотників.

Про це в інтерв’ю виданню gdh defence заявив Мехмет Деміроглу, генеральний директор Turkish Aerospace Industries (TAI).

«Закупівля двигунів в Україні є складним завданням. Це тримає нас в напрузі. Але на сьогодні Україна продовжує здійснювати поставки, хоча і з труднощами», – повідомив він.

За словами генерального директора TAI, двигуни українського виробництва використовуються в ударних гелікоптерах ATAK-2 та багатоцільових T925.

Відомо, що у 2021 році українська компанія «Мотор Січ» уклала тривалий контракт з TAI на поставку модифікованих двигунів ТВ3-117ВМА для згаданих авіаційних платформ.

Деміроглу також розповів, що Turkish Aerospace Industries обговорювало питання локального виробництва українських двигунів за ліцензією.

«Був досягнутий великий прогрес», – прокоментував це питання він, не уточнюючи деталей.

Деміроглу не оминув тему залежності турецької авіаційної промисловості, згадавши проєкт безпілотного ударного літака Anka-3, прототип якого виконав перші злети з українським двигуном.

Він заявив про намір у майбутньому використовувати в новому авіаційному комплексі нові двигуни турецького виробництва.

Альтернативу українській продукції, за його словами, розробляє турецька двигунобудівна корпорація Turkey Engine Industries (TEI), котра працює над турбовентиляторним двигуном TF-6000.

«Звичайно, ми віддаватимемо перевагу власним двигунам. До кінця 2020-х років ми літатимемо з двигуном TEI або іншим двигуном місцевого виробництва. Ми ще не ухвалили це рішення», – заявив генеральний директор TAI.

Окрім гелікоптерів, авіаційні двигуни українського виробництва інтегрувались у турецькі безпілотні літаки Bayraktar Kizilelma та Bayraktar Akinci. Також вони пропонуються для перспективного турецького винищувача 5-го покоління TF-X.

«Мотор-Січ» Turkish Aerospace Industry (TAI) TUSAŞ Авіабудування Світ Туреччина Україна