fbpx
Україна просить США підготувати більше льотчиків F-16

Україна просить США підготувати більше льотчиків F-16

F-16 Авіація Винищувач Навчання ПС ЗСУ США Україна Україна-США

Українські посадовці просять США прийняти більше українських льотчиків на підготовку для винищувачів F-16.

Неназвані українські чиновники розповіли американському виданню Politico, що нинішня програма не випускає достатньої кількості льотчиків для керування винищувачами, які незабаром планують передати Києву.

За даними видання, Україна заявляє, що має 30 льотчиків, які можуть негайно розпочати навчання у США.

Проте адміністрація Байдена повідомила, що в її програмі для України не вистачає місць, щоб прийняти більш як 12 льотчиків одночасно.

Дві інші бази в Данії та Румунії мають таку саму проблему з місцями для навчання.

Льотчик F-16. США. 2024 рік. Фото: 162nd Wing

За даними видання, під час серії зустрічей і дзвінків протягом останніх кількох тижнів Україна офіційно попросила США навчити додаткову кількість українців на базі Національної гвардії Морріса в Тусоні, штат Аризона.

Американські законодавці також чинили тиск на адміністрацію, щоб вона схвалила додаткове навчання.

Але США повідомили українським військовим, що, окрім обмеженого простору, інші країни стоять у черзі для підготовки на F-16, вони не можуть порушити свої зобов’язання перед цими країнами.

За словами речниці Повітряних сил США, до кінця вересня Національна гвардія планує підготувати 12 українських льотчиків на базі в Тусоні.

Окрім Аризони, навчальний центр у Данії також має обмежені можливості. Третя програма, яка розташована в Румунії і виконуватиметься підрядниками, ще не запущена.

«Очікується, що загалом 20 українських льотчиків F-16 закінчать навчання до кінця цього року – половина з 40 льотчиків, необхідних для управління повною ескадрильєю з 20 літаків», – пишуть журналісти.

Нагадаємо, у травні Чехія передала Повітряним Силам Збройних Сил України тренажер винищувача F-16. Льотчик за допомогою цього тренажера може запам’ятати, де розташовані органи керування винищувача, відпрацьовувати елементи польоту та застосування озброєння.

F-16 Авіація Винищувач Навчання ПС ЗСУ США Україна Україна-США